Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden

Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden

Het had de reis van hun leven moeten worden. Terug naar hun roots. Maar het liep geheel anders. Waarom de SLM-ramp nooit vergeten mag worden. In de vroege ochtend van 7 juni 1989 stortte het vliegtuig van het Kleurrijk Elftal neer bij vliegveld Zanderij tijdens een mislukte landing. Van de achttien jonge voetballers kwamen er veertien om het leven. Drie spelers overleefden de SLM-ramp, die in totaal 176 levens eiste.

Ons  land heeft veel te danken aan de voetballers uit de Surinaamse gemeenschap. Ga maar na, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Patrick Kluivert. En natuurlijk Humphrey Mijnals, de eerste Surinaamse voetballer in Oranje. Ze hebben veel gebracht en Oranje successen bezorgd.

Achttien Surinaams-Nederlandse profs die dezelfde dromen hadden en bekend stonden als een talentvolle nieuwe generatie, reisden 7 juni 1989 af naar het land van hun wortels, hun geliefde vaderland. Met het Kleurrijk Elftal zouden ze een toernooi spelen met de voetbalclubs SV Boxel, SV Robinhoof en SV Transvaal.

Het mocht niet zo zijn. Ze bereikten Suriname wel, maar het vliegtuig van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij verongelukte enkele kilometers nabij het vliegveld Zanderij tijdens een mislukte landingspoging. Een schok voor alle families en bekenden, voor de Surinaamse gemeenschap, voor Nederland en voor de voetbalwereld, waar de jongens graag geziene gasten waren.

We herdenken de volgende spelers: 

Rudy Degenaar (25 jaar)
Robuuste en atletische verdediger van Heracles. Kwam via het jeugdinternaat van Go Ahead Eagles in 1983 terecht bij Go Ahead. Was een zoon van Dolf Degenaar, die in de jaren ’50 en ’60 speelde bij PEC Zwolle en Tubantia. Degenaar reisde samen met zijn vriendin af naar Suriname, ook zij overleefde de ramp niet.

Lloyd Doesburg (29 jaar)
Keeper die speelde bij Vitesse, Excelsior en Ajax. In Amsterdam was Doesburg in 1989 reservekeeper achter Stanley Menzo. Werd vanwege zijn stijlvolle reflexen ook wel ‘de Kat’ genoemd.

Steve van Dorpel (23 jaar)
‘De Parel van de Bijlmer’ was een talentvolle spits die ten tijde van de ramp onder contract stond bij FC Volendam. Van Dorpel had een uitstekend seizoen achter de rug in het vissersdorp en stond in de belangstelling van diverse clubs. Besprekingen met Roda JC zouden zelfs al in vergevorderd stadium zijn.

Wendel Fräser (22 jaar)
Frivole dribbelaar die in de jeugdopleiding van zijn droomclub Feyenoord speelde, maar daar niet doorbrak. Bij RBC speelde hij vervolgens de pannen van het dak. Na één seizoen vertrok het talent  voor 600.000 gulden naar het SVV van Dick Advocaat.

Frits Goodings (25 jaar)
Verdedigende middenvelder die in de jeugdopleiding van FC Utrecht speelde. Stond in 1989 onder contract bij FC Wageningen. Prima voetballer die echter behoorlijk blessuregevoelig was. Aanvankelijk zou hij op vakantie naar Amerika, maar was net op tijd fit zodat hij met het Kleurrijk Elftal naar Suriname kon.

Jerry Haatrecht (28 jaar)
Verdediger die in zijn jeugd met Ruud Gullit en Frank Rijkaard voetbalde op het Balboaplein. Had veel talent en speelde met zijn broer Winnie nog bij de jeugd van Ajax, maar ontbeerde de mentaliteit om te slagen als profvoetballer. Jerry ging in de plaats van Winnie mee naar Suriname, want zijn broer had nacompetitieverplichtingen met zijn club SC Heerenveen. Hij was de enige amateurvoetballer in de selectie van het Kleurrijk Elftal, hij speelde op dat moment bij Neerlandia.

Virgall Joemankhan (20 jaar)
Talentvolle middenvelder die ook in de jeugd bij Ajax speelde, maar er niet doorbrak. Nadat hij werd teruggezet naar A2 van de Amsterdammers, trok hij naar Cercle Brugge. De aanvaller raakte daar bevriend met Tom Krommendijk, die in 1990 overleed na een auto-ongeluk. Joemankhan stond bekend als levensgenieter, maar zou het later absoluut gered hebben met zijn talenten.

Andro Knel (21 jaar)
Vrolijke en talentvolle linksback van NAC en Sparta. Speelde in zijn jeugd in de voorhoede, maar belandde uiteindelijk op de linksbackplaats bij Sparta. Bleef een gewone jongen en was wars van sterallures. Knel kwam regelmatig met zijn rollerskates naar de training. Dat maakte hem een geliefde speler bij de supporters. Om hem te herdenken is ook een site over Andro gemaakt.

Ruben Kogeldans (22 jaar)
Verdediger van Willem II die er op het laatste moment werd bijgehaald, omdat er enige twijfel was over zijn fitheid. Hij had nog weinig wedstrijdritme vanwege een blessure. Belandde via VVV bij Willem II, waar Kogeldans als jonge en gedisciplineerde verdediger indruk maakte. Zijn vader Paul speelde onder meer bij Voorwaarts en VVV.

Ortwin Linger (21 jaar)
Snelle en talentvolle rechtsback van Haarlem, waar Dick Advocaat tot dan toe trainer was. Die overwoog zelfs om hem mee te nemen naar zijn nieuwe club SVV. Linger overleed drie dagen na de ramp . Er was lange tijd onzekerheid over zijn lot, omdat hij zowel op de doden- als de vermistenlijst stond.

Fred Patrick (23 jaar)
Talentvolle middenvelder van AZ en PEC Zwolle. Fred Patrick was een balvaardige en lichtvoetige spelverdeler stond ook bekend om zijn gevoel voor humor en zijn Stevie Wonder-imitaties.

Andy Scharmin (21 jaar)
Zoon van een Duitse vader en een Surinaamse moeder die de keus had of hij mee zou gaan naar Suriname of met Jong Oranje naar Toulon zou gaan. Hij koos voor Suriname vanwege zijn moeder, die ook mee zou reizen. Van zijn club FC Twente kreeg Scharmin op het laatste moment toestemming. Scharmin was een talentvolle verdediger die een vaste kracht was in het Diekman van FC Twente.

Elfried Veldman (23 jaar)
Snelle rechtsbuiten die opgroeide bij de Ajax-jeugd. Speelde in 1989 bij De Graafschap. Veldman was de broer van John Veldman die onder meer bij Sparta speelde.

Florian Vijent (27 jaar)
Fysiek sterke keeper van Telstar, die net was uitgeroepen tot beste keeper van de Eerste Divisie. Was goed bevriend met Stanley Menzo.

Nick Stienstra (33 jaar)
Talentvol trainer van Kleurrijk Elftal. De oefenmeester was net kampioen geworden van de zondaghoofdklasse met zijn club RCH. Stienstra was zeer ambitieus, hij wilde namelijk graag terug naar zijn vaderland om het voetbal structureel verder te ontwikkelen.

Overlevenden
Drie voetballers overleefden de ramp
– Sigi Lens, snelle aanvaller van Fortuna Sittard, probeerde zelfs weer terug te komen op de voetbalvelden, maar moest zijn revalidatie staken. Hij werd later zaakwaarnemer en is nu algemeen directeur van spelersmakelaarbureau Pro Athlete.
– Edu Nandlal. Speelde voor FC Utrecht, Emmen en Vitesse. Liep een dwarslaesie op na de ramp. Nandlal heeft nu een eigen schoonmaakbedrijf
– Radjin de Haan. Keerde wonderwel weer terug op het voetbalveld en maakte in 1990 zijn rentree bij Telstar. Behaalde echter niet meer zijn oude niveau. Op dit moment is De Haan trainer bij Al Ahly Tripoli onder de 17 jaar in Libië.

Om verschillende redenen zat een aantal voetballers van het Kleurrijk Elftal niet in het vliegtuig, onder wie Ruud GullitFrank Rijkaard, Stanley Menzo, Marcel Liesdek, Gerald Vanenburg en Aron Winter. Hennie Meijer was een dag eerder al afgereisd naar Suriname. Bij de ramp kwamen ook de moeder en zus van Romeo Castelen om. Uiteraard vergeten we ook niet al die andere slachtoffers die omkwamen tijdens de ramp.

Herdenking
In een bomvolle RAI in Amsterdam werd enkele dagen na de ramp een indrukwekkende herdenking georganiseerd, met onder meer Ruud Gullit als spreker. Ook werd er in 1989 nog een benefietwedstrijd gespeeld in De Kuip. In Suriname staan twee monumenten ter nagedachtenis aan de SLM-ramp. Individueel worden er steeds nog diverse spelers herdacht. Supporters van Sparta en NAC spelen bijvoorbeeld elk jaar een wedstrijd om de Andro Knel-bokaal. Zo zijn er vele mooie voorbeelden te noemen. We hopen dat dit mag blijven. Want we mogen deze jongens, aan wiens bloeiende (voetbal)leven abrubt een einde kwam, nooit vergeten. Ze waren kleurrijk in alle opzichten.


Zeer interessant om te lezen is ook het boek Eindbestemming Zanderij, geschreven door Iwan Tol. 

(Foto – ANP)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *