Tom De Mul (1986)

Tom_de_mul

Tom De Mul (4 maart 1986) was een klassieke rechtsbuiten van Ajax. De talentvolle Belg kende een moeilijke start in Amsterdam, maar liet het uiteindelijk wel zien. Later speelde De Mul nog voor FC Sevilla, Standard Luik en KRC Genk.

De Mul kwam in 2004 over uit de jeugdopleiding van Germinal Beerschot Antwerpen. Ajax had in die jaren een samenwerkingsverband met de Belgen en diverse talenten stapten over van GBA naar Amsterdam en zo dus ook De Mul. De Blonde Pijl uit Kapellen leek in alles een geschikte rechtsbuiten voor Ajax te zijn: mannetje opzoeken, voorbij hollen en een uitstekende voorzet afleveren. Dit ging hem op De Toekomst prima af, maar het eerste elftal van Ajax bleek nog een stap te hoog.

Het leek het bestuur verstandig hem een jaartje te stallen bij Vitesse. Bij de Arnhemmers, we tekenen inmiddels het seizoen 2005/06, kwam De Mul in een ploeg vol met mooie voetbalnamen terecht: Harald Wapenaar stond met zijn coupe soleil te keepen en met zijn wilde kapsel was Peter van den Berg het slot op de deur. De talentvolle Theo Janssen zette de lijnen uit op het middenveld.

Het werd voor De Mul een mooi en goed seizoen. Hij speelde 27 wedstrijden in de Eredivisie (twee doelpunten) en liet zich aan het voetbalpubliek zien met prima voorzetten en knappe acties. Vitesse eindigde dat seizoen, een tikkeltje teleurstellend, elfde. In de beker werd men al in de tweede ronde uitgeschakeld door provinciegenoot AGOVV Apeldoorn. Ajax was tevreden over de prestaties van De Mul in het Gelredome. En hij mocht dan ook het seizoen erop in de Arena blijven.

Een goede keuze zo bleek, want Tom De Mul speelde dat seizoen 38 wedstrijden verdeeld over de Eredivisie, KNVB beker en de UEFA Cup. Met onder meer Klaas-Jan Hunterlaar, Wesley Sneijder en Thomas Vermaelen stond er een bijzonder talentvolle en kwalitatief prima elftal op het veld, maar dit resulteerde niet in de titel. Na een bizar spannende slotspeelronde, waarin AZ de titel weggooide tegen Excelsior en PSV in eigen huis Vitesse met ruime cijfers versloeg, bleek voor Ajax de 0-2 overwinning in Tilburg bij Willem II niet voldoende: de titel ging naar Eindhoven.

Wel werd de beker gewonnen ten koste van AZ. Na strafschoppen, waarvan De Mul ook eentje benutte. Voor De Mul was het een uitstekend jaar: hij kende zijn definitieve doorbraak in Amsterdam en had een fraaie prijs gewonnen. Ook Sevilla onderkende het talent van De Mul en de jonge buitenspeler ging het avontuur aan. Dat hij Amsterdam zou ‘ontvlucht hebben’ vanwege de ‘harde kleedkamermentaliteit’ zou hij later weerspreken: “Klinkklare onzin. Ik heb een schitterende periode gekend in Amsterdam.”

Vol zelfvertrouwen stapte De Mul op 21-jarige leeftijd over naar Sevilla. Technisch directeur Ramón Rodríguez Verdejo, beter bekend onder zijn voetbalnaam Monchi, had een neusje voor uitstekende transfers. Ook van De Mul werd verwacht dat hij zich flink zou doorontwikkelen. Het liep in het Zuiden van Spanje echter anders. De Mul kreeg namelijk te maken met twee grote problemen: de eerste in de vorm van concurrent Jesús Navas. De tiener was kind van de club en hét toptalent van Sevilla. Het tweede probleem was een onwillige lies.

‘Tot een keer of vijf aan toe heb ik die lies gescheurd’, zou De Mul later verklaren. Het deed wat met het zelfvertrouwen van de jonge aanvaller, die zich telkens terug vocht. Maar de beloning in de vorm van een definitieve doorbraak bleef uit. De vijf miljoen euro die Sevilla voor hem had betaald, was in zekere zin al afgeschreven. De Mul zag zich meerdere keren verhuurd door de club: begin 2009 een halfjaar aan KRC Genk en in de zomer van 2010 voor jaartje aan Standard Luik.

Zijn periodes in België, waar hij nog niet eerder op het hoogste niveau had gevoetbald, werden net als in Spanje overschaduwd door blessureleed. Bij vlagen zagen de Belgen het talent van De Blonde Pijl er wel vanaf spatten. Echter nooit voor langere tijd. Met de jaren en de blessures, nam ook het vertrouwen van De Mul in zijn lichaam af. Het plezier ebde weg en daarop besloot Tom De Mul op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn carrière te breien. Na zijn loopbaan ging De Mul aan de slag als spelersmakelaar.

(Foto: Wikipedia)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *