Tinus Bosselaar (16 januari 1936 – 6 juni 2018) was een linksbuiten die jarenlang voor Sparta speelde en met de club in 1958 de KNVB-beker won. En daarnaast in 1959 het landskampioenschap. Ook kwam Bosselaar even uit voor Feyenoord. Waarna hij één van de eerste spelers in het Nederlandse betaalde voetbal werd met leidend voorwerp in een arbitragezaak. Voor Oranje kwam Bosselaar zeventien maal uit en scoorde hij vier treffers. Op de foto staat Bosselaar rechts naast een ander Sparta-icoon: Wout Holverda.
Bosselaar begon op tienjarige leeftijd met voetballen bij Sparta en viel al gauw op als een talentvolle speler. Op zijn zeventiende was hij al een belangrijke kracht in het eerste elftal van Sparta. Ook zag hij zich opgeroepen voor de diverse jeugdelftallen van Oranje. In 1955 besloot de negentienjarige Bosselaar Sparta echter te verlaten. Hiertoe kwam de vleugelspits omdat Sparta haar toptalent niet naar een international jeugdtoernooi in Turkije liet vertrekken. Hier zou hij anders met Jong Oranje in actie zijn gekomen.
Bosselaar was het echter niet eens met de leiding van de club en besloot daarop over te stappen naar stadsgenoot Feijenoord, destijds nog geschreven met IJ in plaats van de Y. Dat Bosselaar nog actief bleef als voetballer en niet stopte met voetballen, was te danken aan Feijenoord-keeper Henk van der Bijl. De man die hem overtuigde naar zijn club te komen. Nadat de transfer was beklonken, stond voetballend Rotterdam op zijn kop. Een krant schreef groot: ‘Voetbaloorlog in Rotterdam: Bosselaar naar Feijenoord’.
Twee seizoenen zou Bosselaar actief blijven in De Kuip, alvorens weer terug te keren op het Kasteel. Zonder slag of stoot ging dit echter niet. De Stadionclub weigerde namelijk Bosselaar, die uit was gegroeid tot international en een belangrijke kracht, te laten vertrekken. Het kwam zelfs zover dat Feijenoord een arbitragezaak aanspande tegen de speler. Deze werd echter eenvoudig gewonnen door Bosselaar.
De ‘Zaak-Bosselaar’ was gauw afgehandeld omdat Sparta bij de transfer had geëist dat Bosselaar na anderhalf jaar mocht terugkeren. Hierdoor hoefde Sparta ook geen transfersom te betalen. Toen Bosselaar weer voor Sparta tekende, moest hij onder ede verklaren dat hij geen tekengeld van de club had gekregen. Hierop sloeg de rechter de zaak in het voordeel van Bosselaar af met de hamer.
Terug in het Kasteel brak voor Bosselaar een succesvolle periode aan. In 1958 werd de KNVB-beker gewonnen en 1959 het landskampioenschap. In 1962 en 1966 werd wederom de KNVB-beker gewonnen. Na het winnen van die laatste nationale cup besloot Bosselaar op dertigjarige leeftijd zijn loopbaan te beëindigen. Bosselaar overleed op 6 juni 2018 op 82-jarige leeftijd.
– Een schitterend filmpje over de kampioenswedstrijd van Sparta in 1959 kunt u hier bekijken.
– Het hele verhaal over de omstreden transfer van Tinus Bosselaar naar Feijenoord en later weer terug naar Sparta, kunt u lezen op de site van het Algemeen Dagblad.
(Foto: Peter van der Zwan/@SpartaRdam)
7 reacties
Sparta Icoon Tinus Bosselaar
Vriendelijke Groeten Danny van Strien
Held van Sparta. Helaas onlangs overleden. Sparta naar voorruh!
Lees ook het gedicht Het kampioenschap van 1959
Over O. a Tinus Bosselaar
Op Internet van Dichter Danny
Van Strien
R.i.p Tinus Bosselaar
Sparta icoon
De jaren 50 en 60 waren voor de club een droom
Het overlijden heeft me als Spartaan geraakt
We zullen je nooit vergeten
1 ding is zeker
Dat de club eeuwig over jou waakt
Vriendelijke groeten Dichter
Danny van Strien
http://www.dannyvanstrien.jimdo.com
Danny van Strien Sportgedichten Sparta
Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter
Dichter Danny van Strien O.a te Bewonderen op Ex Sparta Fan Site Hoogvliet Ontour met O.a Collega Sparta Dichter Jules Deelder
Met de Sparta Gedichten Ode aan Bok de Korver Sparta meer dan 120 Jaar Het Kasteel meer dan 90 Jaar En op Gastenboek en YouTube Sparta Hoogvliet ontour met info en Sparta Gedichten
Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter
YouTube Danny van Strien Ode aan Bok de Korver
YouTube Danny van Strien Sparta meer dan 120 Jaar
YouTube Danny van Strien Het Kasteel meer dan 90 Jaar
Vriendelijke groeten Danny van Strien Dichter