Sergio van Dijk (6 augustus 1982) kan met recht een veel scorende spits worden genoemd die in excentrieke oorden zijn voetbalkunsten vertoonde en daar immens populair werd.
Thailand, Iran, Australië, Indonesië en.. Oostwold. Nee, dat zijn niet de plaatsen waar Sergio op vakantie is geweest, maar het zijn de oorden waar hij (op het hoogste niveau) heeft gevoetbald. Hij begon bij de amateurs van LTC in Assen en speelde van 1999 tot medio 2002 een aantal wedstrijden voor FC Groningen. Via Helmond Sport en FC Emmen trok Van Dijk naar verre oorden.
Hij maakte al op zeventienjarige leeftijd zijn debuut in de hoofdmacht bij FC Groningen waar het voetbalavontuur voor Sergio begon. Uiteindelijk zou hij er in totaal slechts drie maal van de bank komen. In de wedstrijden die Sergio van Dijk speelde, scoorde hij 1 keer (tegen Go Ahead Eagles) en kreeg in totaal 0 gele, 0 geel-rode en 0 rode kaarten. Zijn grootste overwinning was de 3-0 in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam op 06-05-2000. Het gemiddelde winstpercentage in zijn wedstrijden was dus 100,00%. (Met dank aan FCGStats.nl)
De conclusie was dat de Eredivisie net te hoog gegrepen was op dat moment, dus pakte Van Dijk zijn biezen om te verkassen naar het Helmondse om daar te gaan spelen in de Eerste Divisie voor Helmond Sport. Naamgenooot, maar geen familie, Jan van Dijk was hier toentertijd de trainer. Hier begon het steeds beter te lopen gezien het aantal wedstrijden (82 in drie seizoenen) maar ook in het aantal goals die Sergio achter zijn naam wist te krijgen (dertien).
Daarna vertrok hij naar FC Emmen, waar hij in zijn eerste seizoen tot de winterstop topscorer van de Jupiler League werd. Na de winterstop ging het echter minder. Hij scoorde maar eenmaal. In het tweede seizoen ging het juist andersom: na een zwakke eerste seizoenshelft, ging het beduidend beter in de tweede helft en wist hij nog 12 maal het net te vinden. In het seizoen 2007/2008 kwam ook de broer van Sergio van Dijk, Danny van Dijk bij FC Emmen voetballen, als tijdelijke vervanger van de lang geblesseerde Guus de Vries.
Sergio, de man van 700.000 volgers op Twitter en 400.000 op Instagram maakte in 2008 de overstap naar het Australische Brisbane Roar, toen nog Queensland Roar geheten en een van acht teams in de Hyundai A-league. Twee jaar later transfereerde de aanvaller, 50 duels en 25 goals achterlatende, naar Adelaide United waar hij ook naam maakte door in 25 duels zestien keer te scoren. Telkens een meer dan prima moyenne waarmee hij ook nog eens topscorer werd van de A-league!
In 2013 vertrok de spits naar het Indonesische Persib Bandung, waar hij zich liet nationaliseren tot Indonesiër. Om de Drent te kunnen aantrekken moesten de ‘Bandung Tigers’ 400.000 euro op tafel leggen. Hij was daarmee de duurste aankoop ooit in het Indonesische voetbal.In de jaren daarop speelde hij vijf interlands voor Indonesië, terwijl hij in clubverband uitkwam voor het Iraanse Sepahan en Suphanburi FC uit Thailand.
Bij het Iraanse Sepahan en het Thaise Suphanburi kende het buitenlandse avontuur van Van Dijk even een mindere periode. Maar in Australië was men de spits niet vergeten. Voor één duel (de beslissingswedstrijd voor de Aziatische Champions League) werd Van Dijk door Adelaide United naar Australië gehaald. Tevergeefs, want de Australische club verloor van het Chinese Shandong Luneng Taishan.
In de winter van 2016 hield Van Dijk zijn conditie op peil bij FC Emmen. In maart werd bekend dat hij terugkeerde naar zijn oude club Persib Bandung. Groot was het nieuws in West-Groningen toen in 2018 bekend werd dat Sergio van Dijk wachte op goedkeuring van de FIFA om te mogen gaan spelen voor Pelikaan S uit Oostwold, een dorpje van afgerond 677 inwoners. Hier werd hij herenigd met Anton Jongsma waar hij bij FC Groningen samen een tijdje onder contract stond. Hiermee kwam plotsklaps een einde aan de profloopbaan van Sergio en koos hij voor zijn gezin om weer in Nederland te gaan wonen.
Doordat Van Dijk een Indonesisch paspoort had bemachtigd, mocht hij in aanmerking komen voor zijn tweede thuisland. Op 23 maart 2013 maakte hij dan ook zijn debuut in het Indonesisch voetbalelftal tegen Saoedi-Arabië. Op 7 juni 2013 mocht hij ook nog eens meespelen in de vriendschappelijke wedstrijd tegen het Nederlands elftal, een van de vele hoogtepunten uit een bijzondere carrière..
(Foto: Yaniruma fotografie)