Ruud Brood (19 oktober 1962) verdiende zijn achternaam door niet onverdienstelijk te spelen en dus (Brood)nodig te zijn voor RBC, FC Den Bosch, Willem II en vooral NAC.
Brood was een multifunctionele speler die op meerdere posities uit de voeten kon. Hij werd geposteerd als laatste man maar ook aan de linkerkant, als verdediger. Al dan niet inschuivend naar het middenveld en/ of als middenvelder, stond hij zijn mannetje. Meestal had Brood ook de aanvoerdersband om, zeker omdat hij vaak sober, foutloos en onopvallend acteerde.
Ruud Brood begon bij de club uit zijn geboortewijk in Gorinchem SVW. Hij stapte na één jaar over naar plaatsgenoot GVV Unitas. Op z’n elfde kwam Ruud bij Feyenoord. Als voetballer kwam Brood uit voor Feyenoord,1983-1985, RBC, 1985-1987, FC Den Bosch, 1987-1989, Willem II, 1989-1990 en NAC van 1990-1998.
In 1983 tekende Ruud Brood een contract dat hem voor twee jaren zou binden aan Feyenoord. Dit werd geen onverdeeld succes getuige de nul wedstrijden die hij voor de club uit Rotterdam in actie zou komen. Nadat in 1985 een overgang naar FC Eindhoven was afgeketst, bleek een overgang van de toen 22-jarige centrale verdediger naar de ‘Roosendaal Boys Combinatie’ wel succesvol.
Twee seizoenen, 68 wedstrijden en zeventien doelpunten leverde het verblijf van Brood in Roosendaal op. Onopvallende prestaties in de Eerste divisie waren het vervolg gezien de klasseringen: respectievelijk plaats 10 en plaats 13. Toch was Ruud in positieve zin opgevallen waardoor hij in 1987 een contract uit de wacht sleepte bij eredivisionist FC den Bosch. Ook wel liefkozend de ‘Blue White Dragons’ genoemd.
Ook Roda JC had interesse getoond maar het was Den Bosch dat Brood voor een transfersom van een slordige 187.000 gulden wist in te lijven voor twee jaar. Vijf doelpunten wist Brood er te scoren in 64 officiële wedstrijden. Eigenhandig zorgde Ruud Brood er met de voet voor dat het Ajax van Johan Cruijff in 1987 uit het bekertoernooi werd gewipt. Dit door in de 88e minuut te scoren.
Ruud vertrok en speelde voor Willem II in Tilburg één seizoen (1989-1990) waarin hij eenmaal wist te scoren in de 22 wedstrijden dat hij in actie kwam. In 1990 werd Brood los geweekt door NAC Breda. Met de overgang van Brood was een slordige 350.000 gulden (een kleine 160.000 euro) gemoeid.
Voor NAC-begrippen was Brood een veel te dure speler, maar door hulp van een sponsorgroep kon de multifunctionele verdediger toch naar Breda komen en tekende een contract voor twee jaar. In het seizoen 1990/1991 draaide NAC nog goed in de eerste divisie. Met veel regionale jongens als bijvoorbeeld Peter Remie, Ton Lokhoff, Hans van den Dungen, John Smit en Ton Cornelissen in de gelederen plaatste de ploeg zich voor de nacompetitie. Door een afgekeurde goal, die niet meer terug te vinden is in de annalen, van Cornelissen liep NAC de zo felbegeerde promotie mis.
Uiteindelijk zou Brood er acht seizoenen (153 potjes, tien goals) in actie komen. maar dat had in 1991 weinig gescheeld. In dat jaar volgde namelijk, na tegenvallende resultaten, dat Brood samen met ‘Toto’ Ton Cornelisse weg moest. Cornelisse was het jaar er voor nog topscorer geworden voor de geel-zwarten uit Breda.
Toch nam Breda Brood weer in genade aan en toen hij weldra, terug van een blessure, weer op het trainingsveld verscheen, ging het wederom mis. Nadat de onfortuinlijke Brood eerder al zijn arm had gebroken kwam hij op de eerste de beste training na zijn herstel hard in aanraking met collega Gabriels. Brood brak hij zijn kaak op drie plaatsen.
Na vele jaren met fluctuerende resultaten in de eerste divisie lukte het de ploeg met Ruud Brood in de gelederen, in 1993 eindelijk om weer te promoveren naar het hoogste Nederlandse niveau. Na het winnen van een erg spannende nacompetitie met Heerenveen en de voormalig werkgever van Brood: FC den Bosch.
In de jaren er na zou NAC zich ontpoppen tot een stabiele middenmoter in de Eredivisie. Na vele jaren van uitersten werd op 12 mei 1996 uiteindelijk afscheid genomen van het stadion aan de Beatrixstraat. NAC trok in het nieuwe Fujifilm Stadion. Ruud Brood zou er nog twee seizoenen spelen en besloot in 1998 dat het genoeg was met voetballen op professioneel niveau.
Inmiddels linkermiddenvelder Brood kwam in 1988 voor op de lijst van veertig voetballers die door de toenmalige bondscoach Rinus Michels aan de UEFA werden opgegeven voor het Europese Kampioenschap van 1988. Bij het bekendmaken van de definitieve selectie viel Brood echter af. Arnold Mühren, Erwin Koeman en Hendrie Krüzenkregen namelijk de voorkeur. Laatstgenoemde was later de assistent van Brood tijdens zijn periode bij Heracles Almelo.
Na zijn loopbaan kreeg Brood de baan als trainer van NAC Breda (assistent), Helmond Sport, Heracles Almelo, RKC Waalwijk, Roda JC Kerkrade en N.E.C. Met RCK en met N.E.C. slaagde Brood er in te promoveren naar de Eredivisie. In april 2015 tekende hij een contract voor één jaar als assistent-trainer bij toenmalig landskampioen PSV. Op 22 maart 2019 kreeg Brood een aanstelling als nieuwe hoofdtrainer van NAC Breda.
(Foto: Wikipedia)