René Pas (22 juni 1945) speelde van 1962 tot en met 1972 voor ADO en FC Den Haag. Ook was hij ruim 30 jaar actief als trainer in het regionale amateurvoetbal.
R.K.V.V. De Valkeniers
Pas begon op 8-jarige leeftijd met voetballen bij R.K.V.V. De Valkeniers. Dit is een club uit Rijswijk dat inmiddels niet meer bestaat. In 1987 vond namelijk de verhuizing naar Juventas plaats. In het seizoen 1962-1963 maakte René op 17-jarige leeftijd zijn debuut. Dit in de wedstrijd ADO-VSV (Velsen SV). ADO trainer Ernst Happel besloot dat het tijd was de rechtsbuiten voor de leeuwen te gooien. Hij was pas net prof maar zijn inbreng kwam goed te pas.
ADO
Zonder het direct te beseffen, was het aantreden van Ernst Happel in de zomer van 1962 een beslissing die voor ADO verstrekkende gevolgen zou hebben. Happels aanpak pakte uitstekend uit bij een elftal dat voor een groot gedeelte bestond uit Haagse straatschoffies. Na een stroef begin eindigde ADO in 1965 op de derde plaats in de eredivisie. Enkele ‘voetbalschoffies’ uit die tijd waren Harry Heijnen, Piet de Zoete, Theo van der Burch, Aad Mansveld en doelman Ton Thie. Maar ook Lex Schoenmaker en Dick Advocaat waren spelers van deze lichting.
ADO mocht voor het eerst aan een internationaal toernooi meedoen: de International Football Cup. Dit succes herhaalde zich in 1966. ADO haalde de halve finale waarin het verloor van FK Inter Bratislava. Als San Francisco Golden Gate Gales nam Den Haag in 1967 deel aan de United Soccer Association in de Verenigde Staten. Want deze competitie bestond uit geïmporteerde bestaande clubteams die onder een Amerikaanse naam deelnamen.
Onder trainer Happel haalde ADO in de jaren 1960 viermaal de finale van de KNVB Beker. In 1963 (tegen Willem II), 1964 (tegen Fortuna ’54) en 1966 (tegen Sparta) gingen deze verloren. Maar in 1968 werd van Ajax gewonnen. In het Zuiderpark werd het 2-1. De doelpunten kwamen op naam van Lex Schoenmaker en Kees Aarts. Aan Ajax-zijde wist Piet Keizer zich te onderscheiden met een goal. René Pas schitterde echter door afwezigheid. Hij was net dat jaartje uitgeleend aan RCH, de club uit Heemstede.
Het daaropvolgende Europa Cup II-debuut van ADO eindigde in de tweede rond met verlies tegen 1. FC Köln. In 1969 vertrok coach Happel naar Feyenoord en volgde de Tsjech Václav Ježek hem op. In het seizoen 1971-1972 behaalde Pas met zijn team de vijfde plaats in de competitie. Dit op gepaste afstand van de subtop. Ook verloor hij de finale van de KNVB beker 1971-1972, wederom tegen Ajax.
Fortuna Vlaardingen
In 1973 toog Pas naar Fortuna Vlaardingen. De 28-jarige vleugelaanvaller kwam er bij FC Den Haag niet meer aan te pas. Hij had een pas op de plaats moeten maken en speelde namelijk inmiddels in het B-team. FC Den Haag vroeg aanvankelijk 15.000 gulden maar dat konden ze in Vlaardingen niet betalen. Blijkbaar trok men toch de pinpas want de 28-jarige vleugelaanvaller tekende vlak voor de competitiestart.
Bij FC Vlaardingen ging het (nog) minder goed. In 1975 werd Pas namelijk, samen met Aad Reygersberg en Koos van Elleswijk uit het elftal gezet. Het trio liep namelijk uit de pas. Dit omdat zij, te pas en te onpas, de sfeer zouden verslechteren en tekort schoten in prestaties. Ze mochten wel hun salaris behouden. De uitbetaling van dit salaris ging echter zeer moeizaam.
De strijd werd verder vooral in de media en voor tuchtcommissies uitgevochten. De drie kregen de naam ‘Rebellen uit Vlaardingen’ te zijn geworden. De spelers zelf betichtten de club van het niet nakomen van beloftes. Uiteindelijk hield hier in Vlaardingen, mede door de strijd met de club zelf, het voetbalavontuur op voor René Pas. Hij was wel klaar met alle poespas. Het paste hem namelijk om in 1975 zijn schoenen aan de wilgen te hangen.
Na zijn loopbaan
Na zijn loopbaan als speler ging Pas het trainersvak beoefenen. Nadat hij in 1970 zijn T.C. III had behaald, kreeg hij met Postalia (zondag) zijn eerste aanstelling. Daarna volgden amateurclubs met de mooie namen Randstad Sport, Hsv Kranenburg, Hvv Laakkwartier, Verburch, VUC, Die Haghe en als laatste wederom Hvv Laakkwartier. Pas was inmiddels zestig geworden en besloot dat tijd was om andere dingen te gaan doen.
Tijdens een bezoek aan de oefenwedstrijd tussen ADO Den Haag en Levante op zondag 3 augustus 2014 werd Pas onwel. Hij viel tot twee keer toe om. halsoverkop moest hij in het ziekenhuis worden opgenomen. Een 14,5 uur durende open hartoperatie was namelijk hard nodig. Na een eerste ingreep bleken er complicaties te zijn opgetreden en hebben ze nog weer moeten opereren. Het was kantje boord. Er zijn in totaal zes bypasses en drie stents geplaatst bij René Pas. Hij moest uiteindelijk zo’n zes maanden revalideren maar was daarna weer goed te Pas…
(Foto: Nationaal Archief)