Piet Wildschut (25 oktober 1957) speelde onder andere voor FC Twente en PSV en kwam voor het Nederlands elftal uit tijdens het wereldkampioenschap voetbal 1978.
Wildschut is in Leeuwarden geboren en begon te voetballen bij het plaatselijke FVC. Piet Wildschut was een speler die het van zijn dynamiek moest hebben. Hij had geen techniek, was een werker en een harde loper.
Wildschut maakte in seizoen 1974/1975 zijn debuut bij FC Groningen. Twee seizoenen later haalden trainer Spitz Kohn en manager Ton van Dalen hem naar FC Twente. Hij scoorde direct in zijn eerste wedstrijd voor Twente en groeide in Enschede al snel uit tot een gewaardeerde basisspeler. In 1977 won hij met Twente de KNVB beker.
Aanvankelijk was Wildschut rechtsbuiten, maar Kohn vormde hem om tot linksback. Op die positie maakte hij op 5 april 1978 zijn debuut in het Nederlands elftal, in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Tunesië. De 20-jarige speler kreeg een selectie voor het wereldkampioenschap van dat jaar, waarop hij tegen Schotland inviel en tegen Oostenrijk en Duitsland in de basis stond. Vervolgens werd hij weer gepasseerd en in de finale van het toernooi tegen Argentinië moest hij plaatsnemen op de tribune.
In de winter van 1979 vertrok Wildschut naar PSV voor het gigantische bedrag van ƒ 1,2 miljoen. Hij zou tot en met seizoen 1984/85 voor de Eindhovense ploeg spelen. Met PSV wist hij geen prijzen te winnen en tevens raakte hij uit beeld bij Oranje. In 1982 speelde hij zijn elfde en laatste interland.
Het probleem van Wildschut was dat hij een uitstekende atleet genoemd kan worden, maar dat zijn meest ideale positie nog moet worden uitgevonden. Als linksback voldeed hij goed, maar hij was rechtsbenig en meer aanvaller dan verdediger. Een specifieke middenvelder was Wildschut ook al niet. René van der Gijp zou hem vele jaren later Alaska-Piet noemen omdat hij vooral excelleerde op een besneeuwde ondergrond.
In februari 1985 laat de PSV’er optekenen dat zijn relatie met trainer Jan Reker uitzichtloos is. “Het is hij eruit of ik” aldus ‘linkse rakker’, Wildschut. De uitspraken van Wildschut waren terug te voeren op frustratie over het verliezen van zijn basisplaats. De consequentie van het interview in Voetbal International is dat niet de trainer maar de speler moet vertrekken. Wildschut wordt voor twee wedstrijden uit de selectie verwijderd. In 1985 wordt Wildschut daarom ingelijfd door het Belgische Antwerp FC.
Een jaar later keerde hij terug naar Nederland om in dienst te treden bij Roda JC. Met deze ploeg werd hij in 1987 vierde in de eredivisie. In zijn tweede seizoen bij Roda raakte Wildschut geblesseerd aan zijn enkel. Er was sprake van een overgang naar VfB Stuttgart, maar Wildschut kwam niet door de medische keuring en besloot met profvoetbal te stoppen.
Na zijn voetbalcarrière emigreerde Wildschut met zijn gezin naar de Verenigde Staten, waar hij een softwarebedrijf runt. Zijn zoon Rens Wildschut kwam in het Nederlands betaald voetbal uit voor FC Eindhoven.
(Foto: Wikipedia)