Pieter Johannes Elisabeth ‘Pierre’ Kerkhoffs (26 maart 1936 – 19 oktober 2021) was een bijzonder snelle doelpuntenmachine en kopspecialist van onder meer Enschedese Boys, SC Enschede en PSV. De kleine aanvaller speelde daarnaast vijf interlands voor Oranje, waarin hij niet tot scoren kwam. Op bovenstaande foto staat Kerkhoffs rechts. Oranje-ploeggenoot Co Prins staat links van hem.
Het begin
Kerkhoffs werd geboren in Geleen. Als zoon van een mijnwerker volgt hij een opleiding aan de Ondergrondse Vakschool voor Mijnwerkers. De jonge Kerkhoffs wil echter profvoetballer worden en zet alles op alles om dit doel te bereiken. Hij toont zich hierin vindingrijk: op de zolder van zijn ouderlijk huis, waar naast hem en zijn ouders ook nog negen broers en zussen wonen, bouwt Kerkhoffs zijn eigen kop- en schotapparatuur om zijn techniek hierin te verbeteren. Daarnaast werkt hij buitenshuis aan zijn snelheid, wendbaarheid én koptechniek. Naast de zelf gebouwde kopmechanismen op zolder traint Kerkhoffs door een tennisballetje al koppend tegen een muur in de lucht te houden. Pas na 200 keer tegen de muur koppen, houdt hij op.
De enorme gedrevenheid van de puber blijft niet zonder succes. Hij ontwikkelt een geweldige koptechniek en kan ondanks zijn geringe lengte (172 cm) fantastisch duelleren in de lucht. Zijn pezige lichaam geeft hem een fantastische acceleratie waardoor Pierre de honderd meter in elf seconden loopt. Het resulteert in een vroeg debuut voor mijnwerkersclub SV Maurits uit Geleen. Als vijftienjarig kereltje doet hij mee met de uit de kluiten gewassen mijnwerkers in de top van het amateurvoetbal. In 1957 resulteert dit in het kampioenschap bij de amateurs. Hierna fuseerde Maurits met profclub Fortuna ’54 en wilde men Kerkhoffs dolgraag behouden.
Successen in Enschede en Eindhoven
De geslepen Kerkhoffs wil echter het financieel maximale uit zijn carrière halen en laat zich niet snel gek maken. Ondanks meerdere geïnteresseerde clubs kiest Kerkhoffs in 1958 ervoor om te gaan voetballen voor Enschedese Boys. In zijn contract laat hij opnemen dat de club niet meer dan 20.000 gulden voor hem kan vragen. Achteraf gezien een uitstekende beslissing van de jongeling, daar sc Enschede een jaar later al meer dan een ton voor hem over heeft en door de opgestelde clausule in zijn contract, steekt Pierre tachtigduizend gulden in eigen zak.
Bij de Zwart-witten kent Kerkhoffs een uitstekende tijd. Veteraan Abe Lenstra (38 jaar inmiddels) bedient de rappe en bedrijvige Kerkhoffs constant met afgemeten steekpasses, die vaak eindigen in een doelpunt. Met zes(!) doelpunten in zijn eerste thuiswedstrijd was de toon direct gezet. Het arme Blauw-Wit uit Amsterdam wist niet wat ze overkwam en ging met 6-3 naar huis. De zes goals waren jarenlang een record: pas in 2007 zou Heerenvener Afonso Alves hem aflossen door zevenmaal te scoren tegen Heracles.
Drie seizoenen speelde Kerkhoffs voor de Enschedeërs en hierin debuteert hij ook voor Oranje. In 1961 koopt PSV de spits en ook in Eindhoven maakte Kerkhoffs zijn naam waar als doelpuntenmachine. In 1963 viert hij de landstitel met de Eindhovenaren en de Europa Cup-wedstrijden die hierop volgen, zorgen ervoor dat zijn naam in Europa ook een gevestigde werd. Ook werd Kerkhoffs topscorer met 22 doelpunten.
Het Zwitserleven
Het huwelijk tussen club en speler loopt in 1964 uit op een vechtscheiding. Van het ene op het andere moment ziet trainer Bram Appel het niet meer zitten in de goaltjesdief, die daarop zichzelf op de transferlijst zet. De gehaaide Kerkhoffs, die 55 maal scoorde voor PSV in 83 wedstrijden, versiert een transfer naar Lausanne Sports en gaat aan het Meer van Genève het viervoudige verdienen van zijn PSV-salaris.
Ook in Zwitserland gaat Pierre Kerkhoffs vrolijk door met scoren. Tussen 1964 en 1971 trof hij 93 maal doel in 160 wedstrijden voor Lausanne. Hierna bouwde hij af bij Xamax Neuchâtel en de Zwitserse amateurclubs Pully en Bussigny. Na zijn voetbalcarrière bouwde Pierre in Zwitserland een maatschappelijke carrière op. Pierre Kerkhoffs overleed op 19 oktober 2021 op 85-jarige leeftijd in de plaats waar hij ook geboren werd: Geleen.