De naam Norbert Siegmann (20 mei 1953) zal veel volgers van het Duitse voetbal niet meteen bekend in de oren klinken. Toch was hij betrokken bij een van de meest opmerkelijke en gruwelijke momenten uit de historie van de Bundesliga: de overtreding op Ewald Lienen op 14 augustus 1981 in Bremen. Siegmann ging vanaf dat moment door het leven als ‘der Schlitzer’.
Norbert Siegmann was een robuuste en geblokte verdediger die symbool stond voor het spijkerharde spel in de 80’er jaren in de Bundesliga. Via Wacker 04 Berlin, waar hij zijn carrière begon, SC Tasmania Berlin, VFB Stuttgart en Tennis Borussia Berlin, kwam hij terecht bij Werder Bremen. Daar veranderde op een warme zomermiddag zijn leven compleet.
Het is de 14e minuut van het duel tussen thuisclub Werder Bremen en Arminia Bielefeld als Ewald Lienen van de bezoekers, vanaf de linkerkant probeert het zestienmetergebied binnen te dringen. Van rechts duikt uit het niets Siegmann op die een frontale tackle inzet. Hij verovert de bal en passt deze naar een medespeler. Op dat moment ligt Lienen schreeuwend op de grond en dan dringt ook pas bij Siegmann door wat hij heeft veroorzaakt: een bijna 29 centimeter lange vleeswond in het bovenbeen van zijn tegenstander.
De scheidsrechter fluit voor een overtreding en Siegmann ziet als eerste de schade die hij heeft aangericht. Hij heft zijn handen verontschuldigend, terwijl hij ‘slechts’ de gele kaart krijgt van de onpartijdige. Lienen schreeuwt naar Siegmann en daarna naar de scheidsrechter, die de wond eerst helemaal niet opmerkt. Plotseling springt Lienen op en rent rechtstreeks op Werder trainer Otto Rehagel af. Buiten zinnen beschuldigt hij Rehagel ervan de robuuste verdediger bewust tegen hem opgezet te hebben. ‘Pack ihn dir’, zou Rehagel gezegd hebben.
Lienen wordt even later met een groot verband om zijn bovenbeen op een brancard richting ziekenhuis vervoerd. Daar wordt de gapende wond met 23 hechtingen dichtgenaaid. Zeventien dagen later staat hij weer op het trainingsveld. Siegmann is vanaf dat moment de boeman van de Bundesliga.
Pas jaren later zien beide mannen elkaar weer en spreken ze voor het eerst over het voorval. Siegmann houdt vol dat er geen opzet in het spel was en stelt zichzelf de vragen of het been misschien tóch niet te hoog was en of hij misschien het duel tóch de agressief is ingegaan. Eerst twijfelt hij zelfs aan zijn onschuld. Later, als hij zich naar eigen zeggen ‘duizend maal dezelfde vraag heeft gesteld’, komt hij tot de conclusie dat er geen opzet in het spel was en voor 90 procent een ongeluk. Hij neemt contact op met Lienen met het idee om samen een boek te schrijven over het vreselijke voorval. Tot op heden is dat niet gebeurd.
In 1986 beëindigt Siegmann zijn carrière en vertrekt naar het buitenland. Niet om te voetballen maar op zoek te gaan naar de zin van het leven. Na omzwervingen door Japan, Mexico, Brazilië, De Filipijnen, Hongkong en meerdere malen India keert hij tien jaar later als Boeddhist terug naar Duitsland. Hij sluit zich aan bij een ZEN-gemeenschap en tot op de dag van vandaag mediteert hij drie keer per week. In 2008 wordt Siegmann aangesteld als trainer van SV Weser 08 Bremen. Daar maakt hij op 56-jarige leeftijd zijn rentree op het veld. ‘Niet om sprintduels aan te gaan, maar als balafpakker kan ik nog wel van waarde zijn, zo zegt hij.
De wond van Ewald Lienen is allang geheeld en het litteken is nog maar zelden te zien. Sinds 2012 is hij manager bij AEK Athene.
Dit verhaal is geschreven door gastschrijver en Duits voetbalspecialist Harry Annen.
(Foto: Youtube)