Leon Hutten (30 september 1962) speelde bijna zijn hele (betaald) voetballeven in Waalwijk bij de plaatselijke RKC. Hier wist hij maar liefst in 450 wedstrijden zijn opwachting te maken.
Zijn juniorentijd liep Leon Hutten mee in de jeugdopleiding van Willem II waarbij hij het laatste jaar deel uitmaakte van het belofteteam. In 1980 debuteerde hij in het eerste elftal van Willem-II. Hierna werd hij voor 18 jaar contractspeler bij RKC-Waalwijk en speelde daar maar liefst 450 wedstrijden waarvan 350 in de Eredivisie.
Toppunt uit zijn carrière was de promotie met RKC Waalwijk naar de Eredivisie in 1988. In dat jaar werd RKC namelijk met spelers als Ad van de Wiel, Peter Bosz en Marcel Brands overtuigend kampioen en promoveerde het naar de hoogste divisie in Nederland. Na de promotie vertrokken Marcel Brands, Peter Bosz en trainer Leo van Veen bij de club. Ger Blok werd de nieuwe trainer en de spelers Hoekstra en Teeuwen werden gehaald.
Het eerste half jaar in de eredivisie ging moeizaam, waardoor trainer Ger Blok werd ontslagen. Succestrainer Leo van Veen werd weer aangesteld en RKC behaalde in haar debuutjaar in de eredivisie nog een 11e plaats. Het seizoen 1989/1990 startte goed, na een aantal gespeelde wedstrijden stond RKC op de eerste plaats in de eredivisie. Lang deed RKC mee voor Europees voetbal, maar de Waalwijkse club werd uiteindelijk 8e.
Voor het seizoen 1990/1991 werd Marco Boogers gehaald, ook kwam Marcel Brands terug naar Waalwijk. RKC werd na slechts 7 jaar in het betaalde voetbal al 7e in de Eredivisie. Een zwarte bladzijde in de clubhistorie was de FIOD-affaire in 1991. De fiscale opsporingsdienst ontdekte een zwart-geld-circuit. Trainer Leo van Veen en bestuurslid Piet Kipping werden gestraft voor hun aandeel in deze affaire. Al deze jaren speelde rechtsback Leon Hutten zijn wedstrijden, alsof het niets was.
Kipping was meer dan dertig jaar actief voor RKC. Hij kreeg een taakstraf van 240 uur dienstverlening bij een dierenasiel. Hij is daar nog steeds werkzaam als vrijwilliger. Na de FIOD-inval werd de amateuristische werkwijze omgebogen in een professionele organisatie. Ondanks de onrust op de club speelde RKC weer lang mee om Europees voetbal, maar een blessure van topscoorder Harry Decheiver gooide roet in het eten. RKC eindigde het seizoen 1991/1992 als 10e.
Als gevolg van dat FIOD-inval kreeg RKC voor het seizoen 1992/1993 pas een licentie toen een groot deel van de selectie werd verkocht. Onder leiding van de nieuwe trainer Hans Verèl haalde RKC weinig punten, slechts 6 voor de winterstop. Hierdoor werd Verel vervangen door Bert Jacobs en werd de jonge Giovanni van Bronckhorst van Feyenoord gehuurd. Hierdoor werd rechtstreekse degradatie vermeden. Wel moest RKC de nacompetitie spelen, die de club zonder problemen overleefde.
In de nadagen van zijn actieve voetballoopbaan zette Hutten zijn eerste stappen op trainersgebied. Twee jaar was hij bij ‘zijn RKC’ assistent onder leiding van topcoach Martin Jol. Na te zijn doorgegroeid via assisent Hoofd Opleidingen en trainer van het Beloftenteam zou Hutten in het jaar 2000 voor zes jaar verantwoordelijk worden als Hoofd Opleidingen en individuele trainer van RKC’s eerste elftalspelers.
FC Dordrecht en Hoofd Opleidingen, startte Leon Hutten in 2009 als Hoofdtrainer bij Hilvaria. Daarnaast was Hutten eindverantwoordelijke voor Opleidingen bij Audacia. Daarnaast runt hij twee voetbalscholen waarbij er nog eens twee voetbalscholen in wording zijn. En passant behaalde Leon de trainersdiploma’s TC3, TC2 en TC1.
Voor wie de naam ‘L. Hutten’ ook recentelijk nog als actieve speler in verband bracht met Willem II, Veendam en Excelsior, die heeft gelijk. Dit betreft echter Leon’s neef Lars Hutten. Deze Hutten is echter aanvaller van origine en heeft het (nog) niet geschopt tot de Eredivsie.
Op 18-jarige leeftijd trad Leon in dienst bij verzekeraar VGZ waar hij 16 jaar werkzaam zou blijven en een leidinggevende functie bekleedde.
(Foto: ANP – Juan Vrijdag)