Jeroen Willem Johannes Boere (18 november 1967 – 16 augustus 2007) werd geboren als aanvaller, had een opmerkelijk leven op en naast het voetbalveld en kwam op tragische wijze aan zijn einde.
Yosser
Boere, bijnaam ‘Yosser’ begon als ‘deupie’ met voetballen bij de club met de aansporende naam: VV Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel. Hij debuteerde in het seizoen 1985-1986 als profvoetballer bij Excelsior en speelde vervolgens twee jaar bij de club uit Rotterdam. De jongere broer van Remco Boere, die ook betaald voetballer was, kwam verder uit voor De Graafschap, VVV, Roda JC, Go Ahead Eagles, West Ham United, Portsmouth, West Bromwich Albion, Crystal Palace en Southend United. Jeroen Boere sloot zijn loopbaan in 1999 af bij het Japanse Omiya Ardija.
Debuut
Boere maakte zijn debuut in het betaalde voetbal in het seizoen ’85/’86 bij Excelsior. Daar speelde hij twee jaar waarin hij slechts vijf keer in actie kwam en niet wist te scoren. Daarna kwam hij achtereenvolgens uit voor De Graafschap (waar hij negentien maal wist te scoren in 35 wedstrijden), VVV (dat hem kocht voor vier ton), Roda JC en Go Ahead Eagles. Bij al deze clubs wist de aanvaller wel te scoren en bij de meeste was hij het type goudhaantje en vooral basisklant.
Tien clubs in veertien jaar in drie verschillende landen, dat duidt op onrust en een grote zucht naar avontuur. En dat klopt zeker ook wel voor Boere. Overal waar hij speelde maakte hij de voetbaltongen los en was meestal een type ‘publiekslieveling’. Hij ging namelijk vaak voorop in de voetbalstrijd, speelde vaak op het randje en soms ook (ver) daar overheen. En ook medespelers kon hij het bloed onder de nagels vandaan halen. Erwin Looms, zijn concurrent in de spits bij Go Ahead, had daar eens zo genoeg van op een training dat hij Boere tegen de vlakte sloeg.
Einzelgänger
Boere stond echter zeker niet alleen als lastig bekend. Hij was buiten het veld bovenal een vrolijke jongen, wel in voor een geintje. Een gangmaker, maar zeker ook een einzelgänger. Als lange spits van VVV liet Boere op een dag vol trots zijn nieuwe auto zien aan zijn ploeggenoten, een Renault Turbo. Een dag later kwam hij lopend naar de training. De auto had hij, tijdens een ritje op de Duitse autobaan, total loss gereden. Dit was typerend voor de persoon Jeroen Boere.
Vijf ton (in guldens) had Westham United nodig in 1993 om Boere los te weken van ‘De Eagles’ uit Deventer. Hiervoor kregen ‘The Hammers’ zes goals uit 25 wedstrijden terug. Dit en ondanks dat Boere zijn speelstijl op het voetballijf geschreven was voor de Engelse competitie was toch niet naar tevredenheid. In 1994 werd hij namelijk uitgeleend aan en Portsmouth en WBA. Hier zou hij beide keren vijf maal mocht komen opdraven, zonder hierin te scoren.
Crystal Palace
In 1995 was het einde verhaal voor Boere in Westham en werd hij in een ruil betrokken met Iain Dowie van Crystal Palace. Dowie kreeg voor 1,2 miljoen gulden de plek van Boere in Noord-Londen en Boere ging voor 875.000 gulden naar het Zuiden van Londen. Hier speelde Boere een competitieniveau lager, maar dat werd wel een succes. In twee seizoenen kwam de lange aanvaller 79 maal het veld in. Hij wist daarin maar mooi 25 goals te produceren.
Na enkele succesvolle seizoenen in Engeland besloot Boere zijn actieve carrière af te sluiten in Japan bij de club Omiya Ardija op uitnodiging van trainer Pim Verbeek. Aan Boere zijn voetballoopbaan kwam plotseling een einde toen hij bij een steekpartij in een bar in Japan een oog verloor. En diegene die hem in zijn oog stak is later terug gevonden in een koffer in een rivier in Bangkok. Een typerende typering van het leven van Jeroen Boere…
Na het voetbal
In totaal speelde Jeroen 323 competitiewedstrijden waarin hij 124 maal wist te scoren. Na zijn voetballoopbaan werd hij de eigenaar van de kroeg ‘Half Moon’ in Epping, vlak bij Londen. Vanaf 2004 werkte Boere als makelaar in Spanje. Daar kwam hij op 39-jarige leeftijd om het leven bij een ongeval in zijn huis in Marbella. Boere, die een vrouw en drie zonen, waarvan twee uit een eerder huwelijk, achterliet, werd slechts 39 jaar.