Jan Streuer: een halve eeuw betaald voetbal

Jan Streuer als voetballer van FC Groningen

Hij wordt wel de meesterscout van Vitesse genoemd. Waar de Arnhemse club tegenwoordig vooral een internationaal bastion is geworden met gehuurde voetballers uit allerlei continenten, zorgde Jan Streuer dat regionale jongens als Theo Janssen, Marco van Ginkel, Davy Pröpper, Ricky van Wolfswinkel, Nicky Hofs en Ruud Knol in de Gelredome kwamen. Hij maakte de opkomst van Vitesse in de jaren ’80 en ’90 van dichtbij mee, maar was zelf in de jaren ’60 zelf óók een groot talent. Knieblessures en beenbreuken gooiden roet in het eten. We blikken met hem terug op vijftig jaar betaald voetbal en zijn bijzondere band met John van den Brom.

Jan Streuer als voetballer van FC Groningen
Jan Streuer.

Aan het eind van de jaren ’60 is Jan Streuer misschien wel een van de grootste talenten op de Nederlandse velden. De hoogblonde aanvaller, geboren in Losser en opgegroeid in Coevorden, tekent een contract bij het grote FC Twente van Kees Rijvers. Bij Jong Oranje voorspelt Georg Kessler dat hij en Johan Neeskens een grote toekomst tegemoet gaan. Streuer beschikt over spelinzicht, een gave techniek, snelheid en een kiezelhard schot in zijn linkerbeen. Zijn debuut in het betaalde voetbal ging van een leien dakje. Bij de Tukkers verovert hij direct een basisplaats. Tijdens zijn competitiedebuut tegen DWS scoort hij meteen en laat hij topkeeper Jan Jongbloed kansloos. Streuer: “Bij Jong Oranje was ik de enige amateur in de selectie nota bene. Mijn ambitie was om zo hoog mogelijk te voetballen en international te worden. Helaas kreeg ik tijdens mijn eerste jaar bij FC Twente al last van knie en enkel.”

 

1969: FC Twente-talent Jan Streuer (zwarte handschoenen) probeert in de bekerwedstrijd tegen PEC Zwolle gevaar te stichten voor het vijandelijke doel. Foto: Nationaal Archief

Fysiek malheur

De blessure was een voorbode van veel fysiek malheur, dat hem zijn hele carrière zou achtervolgen. Al snel ondergaat hij bij FC Twente een zware knieblessure. Als Streuer terugkomt van een eerste operatie aan de meniscus krijgt hij te maken met zware concurrentie van René van de Kerkhof en Theo Pahlplatz. Het lukt hem in Enschede – waar hij als semi-prof ook op het gemeentehuis werkte – niet om zijn basisplaats terug te winnen. In 1972 wordt Streuer uitgeleend aan FC Groningen. Daarna speelt hij met wisselend succes bij (weer) FC Twente en MVV.  In 1976 tekent de linkspoot een contract bij FC Utrecht, dat getraind wordt door een piepjonge Han Berger. “In de Galgenwaard speelde ik links op het middenveld. Bij MVV had ik een goede tijd gehad en bij FC Utrecht liep het als een trein. We speelden een goed seizoen, Han Berger deed het goed als trainer. Maar daar sloeg het noodlot opnieuw toe. Ik brak twee keer mijn been. In een wedstrijd tegen NEC brak ik mijn kuit- en scheenbeen na een botsing met Ben Gerritsen en daarna nog een keer op de training. Nee, dat ging niet de goede kant op.”
Als pechvogel Streuer bij het Belgische Harelbeke nóg een keer met zijn been in het gips moet, is het genoeg geweest. Hij zet op zijn 31e een punt achter zijn carrière. “Elke keer heb je steeds weer hoop dat je terug kan komen. Maar ja, in de duels ga je steeds nadenken, je durft minder en ook de snelheid wordt minder. Dan houdt het gauw op. Er had veel meer ingezeten, maar het is niet anders.”

Jan Streuer en boezemvriend John van den Brom. Foto: privécollectie

Speciale band met John van den Brom

Als zijn carrière voorbij is, begint Streuer een sportzaak in de Langestraat te Amersfoort, genaamd ‘Sport Inn Jan Streuer’. In de jaren ’80 meldt ene John van den Brom zich om stage te lopen in zijn winkel. Van den Brom is op dat moment amateurvoetballer bij AWPC en staat aan de vooravond van een mooie profcarrière. De middenvelder maakt in 1984 de overstap naar AFC Quick 1890, waar Van den Brom en Streuer nog even samen voetballen in het eerste. Van den Brom ontwikkelt zich tot een veelscorende spits en wordt al snel gescout door FC Utrecht en Vitesse. Hij kiest voor de Arnhemmers en vraagt Jan Streuer om hem te begeleiden bij de contractbesprekingen. Het was voor Streuer een terugkeer in het betaalde voetbal en het begin van een hechte vriendschap. Tot op de dag van vandaag hebben de twee nog wekelijks contact en golfen ze nog regelmatig. “Ik heb veel respect voor de carrière van John, ook nu hij trainer is. Hij heeft veel successen geboekt. Een echte people-manager die zijn ploegen aantrekkelijk laat voetballen. Ik hoop dat hij nog weer eens een topclub mag trainen, de kwaliteiten ervoor heeft hij zeker.”

Sportwinkel Jan Streuer
Bron: De Telegraaf (1982)

Hoofd Scouting Vitesse

Streuer wordt in 1990 door voorzitter Karel Aalbers gevraagd om Hoofd Scouting te worden van de club. Vitesse is gepromoveerd naar de Eredivisie en Aalbers heeft grote ambities. “Karel vroeg of ik iets meer voor de club wilde doen. Ik heb daarna de scouting opgezet voor de jeugd en het eerste elftal. Vitesse was toen goed hoor. De eerste twaalf jaren van Vitesse na de promotie zijn we nooit onder de zesde plek geëindigd hè. De  ploeg speelde echt probleemloos in de Eredivisie en speelde op Monnikenhuize heroïsche Europese wedstrijden tegen Real Madrid, Dundee United en Derry City. Eerst met spelers als Sturing, Laamers, John van den Brom en Theo Bos. Geweldig team was dat. Later kwamen daar ook andere goede spelers bij: Theo Janssen, Hofs, Amoah, Knol, Van Ginkel, Pröpper. Allemaal jongens die we scoutten in de regio. Scout Bosko Bursac kwam met goede Servische spelers als Curovic en Stefanovic.”

Zilveren Vitessenaar

Tussen 1997 en 2007 is Streuer ook nog eens technisch manager bij de Arnhemmers. Hij maakt in die tijd van alles mee. Topvoetbal met het elftal van Henk ten Cate. Nacompetitie waarbij degradatie ternauwernood kan worden afgewend. De club krijgt de naam ‘FC Hollywood aan de Rijn’, verwijzend naar Bayern München waar het nooit rustig is. Voor al zijn verdiensten voor de Arnhemse club zou Streuer later de decoratie ‘Zilveren Vitessenaar’ ontvangen. “Vitesse is voor mij een heel bijzondere club, ik heb er jaren met plezier gewerkt. Er is zoveel gebeurd in mijn tijd. De ambities van Karel Aalbers en zijn plannen voor het nieuwe stadion. Iedereen lachte er destijds om, maar het stadion staat er wel en ik ken nog steeds niet veel stadions met een dak erop.”
“De betekenis van Aalbers voor Vitesse? Ach, zonder hem was de club nooit zover gekomen en was er nog steeds geen nieuw stadion geweest. Maar ja, hij ging zijn eigen weg. Toen kreeg hij problemen met de ‘Vrienden van Vitesse’, mannen als Jan Snellenburg en Herman Veenendaal. Echte Vitesse-mannen hè, investeerden heel veel in de club. Karel ging teveel zijn eigen weg, deed dingen zonder te overleggen. Het was begin van het einde van Karel bij Vitesse.”

“Iedereen lachte destijds om de plannen van Karel Aalbers, maar zonder hem had er nog steeds geen nieuw stadion gestaan in Arnhem”

Sjaktar Donetsk

Zijn eigen toptransfer maakte Streuer in 2007, hij werd gevraagd als hoofdscout bij de Rusische topclub Sjaktar Donetsk. Hij professionaliseerde ook daar de scouting en verdiende met de verkoop van Douglas Costa (Juventus) en Alex Texeira (China) vervolgens tientallen miljoenen euro voor de club. De Russische club won in zijn periode twee kampioenschappen en de UEFA Cup.

“Bij FC Twente werd alleen mijn gewicht gemeten, tegenwoordig alles”

Hoe kijkt Streuer terug op een halve eeuw betaald voetbal? “Toen ik vroeger bij FC Twente kwam met Kees Rijvers, werd alleen mijn gewicht gemeten. Nu wordt alles opgenomen, gemeten en geanalyseerd. Het voetbal is professioneler, sneller en beter geworden. Maar weet je wat de allerleukste tijd is in het voetbal? Spelen in je jeugd, tot je 18e. In die tijd kun je onbevangen doen wat je wilt, écht plezier hebben. Lekker een mannetje passeren. Als je daarna in je profcarrière zit, kun je je weinig meer permitteren. Veel druk, het moeten presteren en als je iets niet goed doet hoor je dat meteen van de trainer, pers of publiek.”

De eerste stapjes van Sydney van Hooijdonk

Streuer woont tegenwoordig in het woonhuisgedeelte van het nostalgische Hotel Molendal in Arnhem, aan de rand van hartje centrum. Een plek die niet vreemd is voor veel oud-Vitessenaren die net na het tekenen van een contract hier tijdelijk hun woonruimte konden vinden.  “Kijk, hier heeft de kleine Van Hooijdonk (Sydney, red.) zo ongeveer zijn eerste stapjes gezet, nadat zijn vader Pierre bij Vitesse kwam. Ook Matthew Amoah, Mahamadou Diarra en de Joegoslaven hebben hier nog een tijdje gewoond.”

Oud-Vitessenaar Paulo Rink belde onlangs of Jan Streuer zoonlief een club kon bezorgen in Europa

De voetbalman heeft nog altijd een sportmanagementbureau en begeleidt  diverse spelers naar andere clubs. Hij wordt nog regelmatig gebeld, zoals een tijdje terug door de Braziliaan Paulo Rink, de Braziliaan die in 2004 Vitesse behoedde voor degradatie met twee belangrijke treffers. De oud-spits, die tegenwoordig in de politiek zit, vroeg of Streuer zijn zoon een club in Europa kon bezorgen. Verder golft Streuer veel met oud-collega’s, zoals Kees van Wonderen, Cees Lok, Nico van Zoghel of John van den Brom. Hij heeft wat meer tijd om te genieten van het leven. “Het kan zomaar voorbij zijn. Dat bewees het plotselinge overlijden van mijn goede oud-collega Dejan Curovic onlangs maar weer eens. Het leven is goed, ik mag tevreden zijn.”

Eén reactie

  1. Sjaktar Donetsk (beetje dubieuze spelling) komt uit Oekraïne, niet uit Rusland.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *