Iedere foto vertelt een verhaal. Regelmatig kleuren wij foto’s in en het verhaal achter de foto wordt in deze rubriek verteld. In dit artikel staan Herman Morsink en Hans Kraay centraal.
Al onze ingekleurde foto’s en foto’s waar wij een verhaal over hebben geschreven, zijn te bekijken en te lezen op onze Kleurrijk voetbalverleden-pagina.
De foto
Op de foto tackelt Feijenoorder Hans Kraay aanvaller Herman Morsink van Heracles. Kraay bewijst tijdens de wedstrijd een uitstekende mandekker te zijn, al laat Morsink zich ook niet onbetuigd en scoort hij voor de Almeloërs. De foto is gemaakt bij niet zomaar een wedstrijd: het is de eerste topwedstrijd van het seizoen 1964/65 en kantelt de titelkansen voor beide clubs.
De competitie
Het is 8 november 1964 en voor de vijfde maal in de historie staan Heracles en Feijenoord -destijds nog geschreven met ‘ei’- tegen over elkaar. Het is de tiende speelronde van de Eredivisie en Heracles is ongeslagen. Trainer Jan de Bouter blijkt een uitstekende ploeg te hebben en de Almeloërs winnen de eerste vijf wedstrijden van de competitie. Pas tijdens de zesde speelronde is Telstar de eerste ploeg die een punt weet over te houden na een wedstrijd tegen de zwart-witte formatie. Onder de indruk is Heracles niet. Twee weken later richt Heracles zich op in Amsterdam door Ajax in de eigen Meer met maar liefst 1-5 te slachten. Hierna volgt een gelijkspel tegen het Groninger GVAV en een overwinning in Eindhoven op PSV: 0-1.
Waar Heracles na negen wedstrijden pas tweemaal heeft gelijkgespeeld, verliest Feijenoord ‘al’ in de tweede speelronde. Fortuna ’54 is met 1-0 te sterk. Daarna wint Feijenoord drie wedstrijden, verliest het in de zesde speelronde bij DWS (2-1) en weet het daarna weer drie wedstrijden te winnen. Voorafgaand aan de wedstrijd liggen de verhoudingen binnen de competitie als volgt:
De wedstrijd
Heracles – Feijenoord is dus een regelrechte competitiekraker. Nummer-één Heracles ontvangt nummer-drie Feijenoord en het Gemeentelijk Sportpark aan de Bornestraat is afgeladen vol. Het stadion herbergt 20.000 zit- en staanplaatsen, maar dit is niet voldoende. 22.000 uitzinnige supporters zijn aanwezig bij de wedstrijd. Op de foto is te zien dat supporters die geen kaartje hebben, het duel volgen door in bomen te klimmen. Niemand in Almelo wil deze topper missen!
De 22.000 in (en om) het stadion zien de volgende 22 spelers het veld oplopen:
Het ‘Limburgsch Dagblad’ spreekt van ‘De wedstrijd van de waarheid’ voor Heracles, dat met een overwinning een krachtig statement geeft in de titelstrijd. Voor de Tukkers loopt het duel echter uit op een deceptie. Professioneel schakelt mandekker Hans Kraay vedette Henny van Nee uit en met Coen Moulijn als grote ster aan Rotterdammer-zijde staat het tijdens de rust 0-2 voor de bezoekers. Na de Twentse thee is het Heracles dat van zich afbijt. Herman Morsink scoort de aansluitingstreffer en een offensief volgt. Schoten van Van Nee en Morsink worden echter keurig gepareerd door doelman Eddy Pieters Graafland, die zijn ploeggenoten in de laatste tien minuten drie counters tot doelpunten ziet promoveren.
De pers
Daags na de wedstrijd is de landelijke pers eensgezind: Het ‘technisch betere’ Feijenoord verdiende de overwinning, maar ‘het kreeg teveel met vijf doelpunten’. De Waarheid schrijft dat Heracles ‘een pluim verdiend voor het moedig en sportief volhouden’. Strenger is het Limburgsch Dagblad: ‘Heracles: gewogen en te licht bevonden’.
De gevolgen
Door de ruime nederlaag zakt Heracles af naar de vierde plaats en is Feijenoord de nieuwe koploper. Bij de Almeloërs lijkt mentaal ook het één en ander te zijn geknakt. Na de 1-5 tegen Feijenoord volgden maar liefst acht wedstrijden zonder overwinning, waarvan vier eindigen in een verliespartij. Het seizoen 1964/65 eindigt Heracles uiteindelijk in de middenmoot met een negende plaats. Feijenoord grijpt juist de macht na de overwinning in Almelo. Het wint de vijf wedstrijden daarna en kroont zich uiteindelijk tot landskampioen.