Henk Schouten (16 april 1932 – 18 april 2018) maakte tussen 1955 en 1963 indruk in de Rotterdamse Kuip als een heuse doelpuntenmaker. De tweevoudig international scoorde ooit negen maal in een wedstrijd.
Schouten maakte in 194 duels voor Feyenoord 125 doelpunten en staat op de eeuwige ranglijst van Feyenoord op de vierde plaats achter Dirk Kuijt, Ove Kindvall en Cor van der Gijp. Hij werd twee keer landskampioen met de Rotterdammers. Aanvaller Schouten begon zijn carrière bij Excelsior, waar hij op 12-jarige leeftijd lid werd. Naast Feyenoord en Excelsior kwam Schouten ook uit voor BVC Rotterdam en Holland Sport. Hij kwam twee keer in actie voor Oranje.
De in Kralingen geboren en getogen Schouten begon zijn loopbaan als 12-jarig jochie bij Excelsior. Via profclub Rotterdam, Flamingo’s en Holland Sport belandde hij in 1955 bij Feyenoord. Hier werd hij een vaste waarde als veel scorende ‘binnenspeler’. Spelers als Coen Moulijn en Schouten kregen in die tijd tienduizenden mensen naar de stadions. Feijenoord speelde het spel echter te veel om het spel en niet zo zeer om de punten. Met het contracteren van krachtdadige en arbeidslustige spelers als Hans Kraay sr.(DOS), Reinier ‘Beertje’ Kreijermaat (Elinkwijk) en Jan Klaassens (VVV) werd een betere balans tussen schoonheid en effectiviteit gerealiseerd, en met succes..
Schouten werd met zijn team makkers van Feyenoord twee keer landskampioen. De mooiste was wellicht die in 1961, toen Feyenoord na 21 jaar wachten weer de landstitel veroverde, de eerste voor de club in het betaalde voetbal. De kampioenswedstrijd was Feyenoord – Rapid JC op 28 mei 1961. Feyenoord won met 2-1. De Rotterdammers veroverden daarmee de zesde landstitel. Henk Schouten en Cor van der Gijp scoorden voor Feyenoord. Het doelpunt voor Rapid JC werd geproduceerd door Leo Habets.
In het eerste seizoen maakte Schouten 35 doelpunten waaronder die in de legendarische pot tegen De Volewijckers. Schouten scoorde op 2 april 1956 – het jaar voordat de Eredivisie werd opgericht – namelijk maar liefst negen keer in deze wedstrijd. Overigens keurde de scheidsrechter in die wedstrijd ook nog een doelpunt van Schouten onterecht wegens buitenspel af. Dit omdat hij volgens de scheids al genoeg had gescoord. In Nederland is het aantal van negen goals sindsdien niet meer geëvenaard; het record in de Eredivisie staat op zeven goals door Afonso Alves voor SC Heerenveen.
Een jaar later werd de club nogmaals kampioen. Opnieuw was Schouten in de beslissende wedstrijd een van de doelpuntenmakers. Legendarisch in dat seizoen was zijn doelpunt tegen Willem II. Waarbij hij zeven man passeerde, de doelman uitkapte en met de bal over de doellijn wandelde. Het publiek stond inmiddels op de (spreekwoordelijke) banken.
Samen met Cor van der Gijp was Schouten de clown van de kleedkamer. Toen ze bijvoorbeeld vernamen dat toenmalig trainer Franz Fuchs enorme vliegangst had, verzon Van der Gijp in het toestel hardop voorlezend uit de krant het nieuws dat er een vliegtuig was neergestort. Vervolgens stak hij zijn schoenveter in de brand, waarna Schouten riep: “Ich rauche Feuer!” Ook de krant ging in de fik. Fuchs raakte totaal in paniek..
Gezien zijn talent en scorend vermogen is het aantal van twee interlands voor Henk te betitelen als zeer schamel, maar hier was een reden voor. Toen Schouten na zijn tweede interland werd bekritiseerd vanwege gebrek aan inzet, zei hij dat ze in dat geval beter een stoomlocomotief konden opstellen. Hij werd nooit meer gevraagd voor Oranje..
In 1963 keerde Henk Schouten terug naar Excelsior, waar hij zijn loopbaan afsloot in 1967 en tot zijn 59ste bleef voetballen in het negende elftal.
Henk Schouten werd enkele dagen voor zijn overlijden nog 86 jaar, maar overleed op 18 april 2018 aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
(Foto: Wikipedia)