Harald Johan Berg (9 november 1941) was een makkelijk scorende Noor van ADO Den Haag. In de Hofstad was hij ruim veertig jaar lang de meest scorende buitenlander in één seizoen, totdat Dmitri Bulykin hem in 2011 opvolgde. Speelde daarnaast nog voor FK Bodø-Glimt en FC Lyn Oslo.
FK Bodo/Glimt en Lyn Oslo
Harald Johan Berg begon zijn carrière als voetballer in de stad Bodo, waar hij geboren is. Als zoon van een hotelier kende Berg een rustige jeugd waarin voetballen voorop stond. In rap tempo groeide de spelmaker uit tot een dragende kracht van FK Bodo/Glimt, waarmee hij in 1963 en 1964 Noord-Noors kampioen werd. In 1965 nam Lyn Oslo de middenvelder over en in de hoofdstad greep Berg in 1967 en 1968 de Noorse beker. Ook kroonde hij zich in 1965 tot topscorer van de Noorse Eredivisie.
In Europees opzicht liet Lyn Oslo zich in het seizoen 1968/69 zien. De Noorse voetbalclub moest haar mindere erkennen in FC Barcelona, maar maakte het de Spaanse topclub wel verdraaid lastig. Het middenveld bestaande uit Knut Berg, Jan Berg en Harald Berg gidste de Noren in de return (na een nipte 2-3 nederlaag in Oslo) naar een 0-2 voorsprong in Camp Nou. Karl Johan Johannessen scoorde tweemaal. Pas in het laatste kwartier wist Barcelona een blamage te voorkomen en trok Gallego met twee treffers de stand gelijk.
Interesse uit Nederland
In november 1968 berichtte Het Vrije Volk over interesse van Feyenoord in Harald Berg. “We kennen Harald al drie jaar, sinds we met Ove Kindvall hebben onderhandeld”, aldus manager Guus Brox in de krant, die tegenwoordig het Algemeen Dagblad heet. Tot een transfer naar Rotterdam kwam het echter niet. Berg wilde zijn opleiding aan de hotelschool afronden, waar hij bijna klaar mee was. Enkele maanden later, in februari 1969, kwam het nieuws naar buiten dat ADO Den Haag de slag om Berg had gewonnen. Nog diezelfde maand tekende Berg, met een diploma van de Hotelschool op zak, het door ADO aangeboden contract, welke in de zomer van 1969 inging.
De overgang van Berg naar Den Haag had echter nogal wat voeten in de aarde. Tweede Kamerlid Toon Nuijens van de Boerenpartij stelde Kamervragen aan Marga Klompé, Minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk omtrent de werkvergunning van de Noor. Tevens deelde Klompé mee dat ADO niet in aanmerking kwam voor een subsidie voor de op handen zijnde transfer. Uiteindelijk ging de transfer door en werd Harald Berg de eerste buitenlandse aankoop van ADO Den Haag.
Een topper in Den Haag
De spelmaker debuteerde op 10 augustus 1969 voor ADO Den Haag en maakte direct zijn status als goaltjesdief waar: met een puntgave hattrick zorgde Berg ervoor dat zijn nieuwe broodheer met 4-1 ging winnen van FC Twente. Door een hattrick te scoren bij zijn debuut zorgde Berg voor een redelijk unieke prestatie. Pas in 2012 werd dit kunstje herhaald door Jürgen Locadia. Het was de start van een geweldiger periode van ADO Den Haag. Hoewel er geen prijzen zijn gepakt, liet de club goed voetbal zien. Met Ton Thie had men een uitstekende keeper en ook Aad Mansveld was een echte topper in het Zuiderpark.
In totaal zou Berg vier seizoenen voetballen voor ADO Den Haag. Vanaf de eerste minuut was Berg een dragende speler in de Hofstad en maakte hij een onuitwisbare indruk bij supporters en ploeggenoten. Lex Schoenmaker noemde hem ‘een fantastisch voetballer’ en Dick Advocaat beschouwt hem als ‘één van de grootste spelers van ADO (en FC) Den Haag ooit’. Berg kon makkelijk passeren, had een goede pass en een verwoestend schot in zijn linker én rechter been.
Na vier seizoenen in Den Haag verliet Berg Nederland weer voor FK Bodo/Glimt. Hij zou in totaal 48 treffers scoren voor ADO. In zijn debuutjaar voor ADO, het siezoen 1969/70, kwam berg tot achttien treffers. Hiermee was hij lange tijd de meest scorende buitenlander voor ADO Den Haag in één seizoen. Pas in 2011 kreeg de Noor een opvolger met Bulykin, die 21 treffers wist te produceren.
Terugkeer in Noorwegen
Tussen 1973 en 1981 speelde Berg nog voor FK Bodo/Glimt. De dartele middenvelder deed alles behalve aan afbouwen en won in 1975 nog de Noorse beker. In 1981 sloot de 43-voudig international van Noorwegen zijn carrière af op 39-jarige leeftijd.
Bovenste foto – Gemeentearchief Den Haag
Tweede foto – Jacques Klok/ANP Archief
Derde foto – Programmablad ADO/Jan-Hermen de Bruijn
Onderste foto – ANP Archief