Hans Tetzner (9 juni 1898 – 17 februari 1987), op de foto staand vijfde van links, was een linksback die in 1920 kampioen werd met Be Quick 1887 uit Groningen. Hij werd vooral bekend omdat hij in Nederland de buitenspelval introduceerde. Ook werd hij als chirurg een gerenommeerd kniespecialist.
Tetzner groeide op in Groningen als zoon van een bloemist. Als jongeling bracht hij de dag veelal voetballend door, samen met zijn broer Max. Hij meldde zich aan bij Forward en vertrok later naar Be Quick 1887. In 1916 debuteerde hij als midvoor in het eerste elftal. Langzamerhand zakte hij twee linies naar de verdediging, hij zou zich definitief vestigen op de linksbackplaats.
Met Tetzner als sterkhouder werd Be Quick in 1920 landskampioen. Voor meer dan 10.000 toeschouwers werd VOC uit Rotterdam met 4-0 verslagen. Bijna alle spelers van dat elftal mochten zich ook international noemen. Tetzner speelde samen met spelers als Appie Groen, Rieks de Haas, Siebolt Sissingh, Jaap Bulder en zijn broer Max. Die kon trouwens ook goed schaatsen. In 1919 en 1922 werd hij nationaal kampioen op de lange baan.
Hans Tetzner moest in 1925 stoppen met voetbal na een acute nierontsteking. Na zijn carrière werd hij ortopedisch chirurg in Amsterdam en specialiseerde hij zich in de ‘voetbalknie’. Duizenden sporters lieten zich door hem opereren, waaronder voetballers als Abe Lenstra, Rinus Michels en Wim Suurbier. Hij was daarnaast ook lange tijd clubarts van Ajax en vertrouwenspersoon van sterspeler Johan Cruyff.
De gewezen linksback en achtvoudig Oranje-international staat ook bekend als de man die de in de jaren ’20 van de vorige eeuw de buitenspelval introduceerde in Nederland. De Engelsman Billy McCracken had dit foefje al eerder bedacht als speler van Newcastle United. Tetzner introduceerde het kunstje tijdens de wedstrijd Nederland – Duitsland in 1924. De Duitsers, die de wedstrijd overigens wonnen met 0-1, trapten tot hilariteit van Tetzner en co. voortdurend in de val en stonden tientallen malen buitenspel. Niet iedereen kon trouwens om het nieuwe snufje lachen. Veel supporters en analytici vonden de buitenspelval een vorm van spelbederf en negatief spel.
Hans Tetzner overleed in 1987 als laatst overgebleven speler van de kampioensploeg van Be Quick. Hoewel hij zich in Amsterdam vestigde, bleef hij in zijn hart een Groninger en informeerde hij wekelijks naar de uitslagen van de club. Zijn laatste wens om het eeuwfeest van Be Quick in 1988 nog mee te mogen maken, kon helaas net niet in vervulling gaan.
(Foto: sportgroningen.wordpress.com)