Gerrit Keizer (18 augustus 1910 – 5 december 1980) was een Nederlandse keeper, die vooral bekend is geworden van het feit dat hij soms in één weekend zowel bij Ajax als Arsenal als doelverdediger onder de lat stond. Hij verwierf daarmee de bijnaam ‘De vliegende keep’.
Gerrit Keizer was een van de eerste Nederlandse profvoetballers. Lang werd gedacht dat hij de eerste was, tot bekend werd dat Gerrit Visser eerder was. Keizer was een excentrieke keeper die de moeilijkste ballen uit de kruising ranselde en soms de makkelijkste rollertjes liet lopen. Hij verdedigde de goal voor Ajax, Arsenal, Charlton Athletic en QPR.
In 1927 kwam Keizer als talentvolle zestienjarige linksbuiten bij Ajax terecht. Door omstandigheden ging hij een keer keepen en dat ging hem goed af. Zo goed zelfs dat hij twee jaar later als doelman debuteerde in het eerste elftal. In totaal speelde hij toen vier wedstrijden als vervanger van de op dat moment geblesseerde keeper Jan de Boer.
Gedoe op 18 april 1929 toen zowel de krant Het Vaderland als de Nieuwe Rotterdamsche Courant schreef over een affaire in voetballand. Dit ging over een vermeende niet-gerechtigde speler bij Ajax. En drie maal raden wie. Juist, Gerrit Keizer! De Haagse club V.U.C. had protest ingediend bij de Voetbalbond over de aanwezigheid van de doelman bij de Amsterdammers. V.U.C. was namelijk van mening dat de Keizer herhaaldelijk voor een Engelse club gespeeld had. En dit was niet toegestaan.
Keizer pendelde in die tijd namelijk wekelijks tussen Londen en Amsterdam om in beide steden te voetballen. Dat was al opmerkelijk genoeg, alhoewel Charles Lungen van het Amsterdamse A.F.C. dat in die jaren ook deed. Wat vooral opvallend was, was dat Keizer korte tijd werd betaald door Arsenal. Dit was toen echter niet bekend bij de KNVB. Gelukkig maar voor de Amsterdammer. Want anders zou hij onherroepelijk zijn geschorst wegens het overtreden van de amateurregels.
De bond legde de klacht van V.U.C. in ieder geval naast zich neer. Hierdoor kon Keizer zowel in Amsterdam als in Londen het doel blijven verdedigen. Daarmee was Keizer de allereerste Nederlandse voetballer bij Arsenal, als een verre voorganger van Dennis Bergkamp.
De Nederlandse keeper/doelman Gerard Pieter “Gerrit” Keizer tijdens zijn debuutwedstrijd op stadion ‘Highbury’ tijdens de voetbalwedstrijd Arsenal-Leeds United (uitslag 3-1), waar hij volgens de Britse pers een prima partij speelde. Gerrit Keizer pakt de bal voordat de Leeds spelers gevaarlijk worden. In de periode dat keizer voor Arsenal speelde, vloog hij naar Nederland om zondag’s ook voor Ajax te keepen. (Foto: Gahetna.nl)
Na Arsenal speelde Keizer in Engeland ook nog voor Charlton Athletic en Queens Park Rangers, waarna hij definitief naar Nederland terugkeerde. Hij speelde rond de oorlogsjaren wederom voor Ajax. Van zijn debuut op 1 april 1929 tegen Stormvogels tot zijn laatste wedstrijd op 4 januari 1948 tegen De Volewijckers speelde Keizer in totaal 302 wedstrijden in het eerste elftal van Ajax.
Na zijn carrière als doelman werd Keizer lid van verdienste van Ajax. Ook nam hij zitting in het bestuur van de Amsterdamse club. In 1948 werd Keizer opgepakt. Keizer had namelijk tijdens zijn vluchten tienduizenden Britse ponden gesmokkeld in een leren voetbal. Hij kreeg daarvoor een gevangenisstraf van zes maanden en een boete van dertigduizend gulden. Na een half jaar kwam hij daadwerkelijk vrij en pakte zijn leven weer op als vader, bestuurslid en kruidenier.
Tot 2009 dachten de sporthistorici dat Gerrit Keizer de allereerste Nederlandse profvoetballer was. Dit bleek toch een misvatting want in 2009 vond men bewijs dat Gerrit Visser Keizer al in 1926 was voorgegaan. Visser was toen namelijk gaan spelen als prof in de Verenigde Staten.
Keizer overleed in 1980 op 70-jarige leeftijd.
(Foto: Wikipedia)