Frenk Schinkels (1963)

Frenk Schinkels

Frenk Schinkels (9 januari 1963) was een Rotterdamse middenvelder die in Nederland speelde bij Feyenoord, AZ en Excelsior en later furore maakte in Oostenrijk, waar hij nog steeds woont.

Schinkels werd geboren in Rotterdam. Hij begon met voetballen op de velden van amateurclub RVV Coal aan de Oldegaarde in de Maasstad. Op achtjarige leeftijd vertrok hij naar de club waar elk Rotterdams jochie van droomt te voetballen, Feyenoord. Bij de Kuipbewoners tekende hij op zijn zestiende z’n eerste profcontract. Hij trok bij Feyenoord veel op met zijn generatiegenoten Mario Been en Jan Mulder, met wie Schinkels een onafscheidelijk trio vormde. Echter, alleen voor Mario Been was er toekomst weggelegd in Rotterdam. Schinkels kreeg geen nieuw contract aangeboden en vertrok in 1981 naar Zweden. Samen met Feyenoord-jeugdtrainer Jan Mak vertrok hij naar Halmstads BK.

In 1983 tekende de kleine middenvelder een contract bij AZ, dat onder leiding stond van Joop Brand. Een jaar later vertrok hij naar zijn geboortestad Excelsior. Daar werd hij in april 1985 op staande voet ontslagen nadat hij bij een wedstrijd van het tweede elftal arbiter Roelof Luinge een trap had gegeven. Mede dankzij bemiddeling van Hugo Hovenkamp, die destijds in Oostenrijk voetbalde, en oud-Ajacied Heinz Schilcher kon hij een contract tekenen bij SAK Salzburg. De club degradeerde, maar Schinkels voetbalde prima in de muziekstad en kon kiezen uit diverse clubs. Hij tekende voor Wiener SK, waar hij onder meer zou samenspelen met Felix Gasselich en Hans Krankl.

De Rotterdammer zou een mooie loopbaan opbouwen in Oostenrijk, het land waar hij zich steeds meer thuisvoelde. In 1987 liet hij zich dan ook naturaliseren. Hij zou zelfs nog zeven interlands spelen voor zien nieuwe vaderland, waaronder die ene tegen Nederland in juni 1992. Oostenrijk verloor dat duel weliswaar, maar Schinkels scoorde toch maar eventjes een goal tegen zijn geboorteland. De legendarische Ernst Happel, op dat moment al ongeneeslijk ziek, was op dat moment bondscoach van Oostenrijk; hij zou enkele maanden later overlijden.

Frenk Schinkels zou nog bij diverse clubs spelen in zijn nieuwe vaderland, waaronder Austria Wien, Sankt Pölten en Voest Linz. Hoogtepunt was het landskampioenschap in 1988 met Austria. In 1995 beëindigde hij zijn professionele carrière bij SV Gerasdorf.
Frenk Schinkels stond bekend als een jongen met branie en vol voetbalhumor. Zo zorgde hij er ooit voor dat hij als Excelsior-speler niet gewisseld kon worden. Spelend onder nummer 11, lukte het hem om dat nummer uit de bak te halen en te verstoppen. Toen trainer Rob Jacobs hem wilde wisselen, was het nummer onvindbaar en kon hij blijven spelen…

Een persoonlijk dieptepunt uit het leven van Frenk Schinkels is het overlijden van zijn vrouw en jeugdliefde Esther, zij verongelukte in 1995. Samen hadden ze vier dochters. Na een zware periode hervond Schinkels het geluk en trouwde met zijn nieuwe liefde Romana. Samen kregen ze een zoon, ze noemden hem Romario Ronaldo! Uiteraard is ook hij een voetballer.

Schinkels – als geboren Rotterdammer nog steeds Feyenoord-fan – maakte na zijn voetbalcarrière naam als trainer, waaronder Austria Wien en Austria Kärnten. Zijn grootste succes behaalde hij met Austria. Bij ‘die Veilchen’ maakte hij zich onsterfelijk door kampioen te worden in 2006, de club won dat jaar ook de nationale beker.

Op dit moment is Schinkels ‘Sportdirektor’ bij St. Pölten. Ook is hij voetbalanalist bij de Oostenrijkse televisie en staat hij in de muziekwereld zijn mannetje. Hij deed mee het het tv-programma ‘Dancing Stars’ en bracht met die schöne Marlena Martinelli het prachtige nieuwe album ‘Legendär’ uit!

Frenk Schinkels heeft ook een persoonlijke website

(Foto: ANP – Arthur Bastiaanse)

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *