Frans Bouwmeester (1940)

Frans Bouwmeester

Frans Bouwmeester (19 mei 1940) viel aan voor NAC en Feijenoord. Later werd hij meesterscout bij Feyenoord en nog later bij NAC. Zijn dochter redde zijn leven door haar nier af te staan.

Frêle technicus die als linksbinnen jarenlang een sterk koppel vormde met linksbuiten Coen Moulijn. Zo droeg de van NAC afkomstige Bouwmeester zijn steentje bij aan het winnen van drie titels, één beker en aan het bereiken van de halve finale van de Europacup in 1963. Daarnaast kwam Bouwmeester tot vijf interlands. Frans Bouwmeester was de jongste en bekendste van drie broers die allen bij NAC hebben gevoetbald: Herman, de oudste, en Karel die slechts één seizoen in het 1e elftal uitkwam.

16 jaar was Bouwmeester toen hij voor het eerst op dook in het betaalde voetbal. Dit was bij, hoe kan het ook anders, NAC uit zijn geboorteplaats Breda. Met de twee jaar oudere Hein van Gastel vormde jochie Frans een snelle en geduchte linkervleugel, de jongste van Nederland! Bouwmeester bleef tot 1959/1960 bij NAC. Hij speelde er 99 wedstrijden, waarin hij 23 keer het vijandelijke net wist te vinden.

Feijenoord had Bouwmeester op haar verlanglijstje gezet en het lukte de club uit Rotterdam om Bouwmeester binnen te halen. Daar speelde hij zes seizoenen in de Eredivisie, van 1960/1961 tot 1965/1966. Dit bleek de meest succesvolle periode in de carrière van ‘D’n Bouw’. Hij kwam er tot een totaal van 139 wedstrijden en scoorde daarin 46 keer. In zowel het seizoen 1961/62 als 1962/63 pakte hij met Feijenoord de landstitel. In 1965 won Feijenoord met Bouwmeester in de gelederen zelfs zowel de competitie als de KNVB beker.

Bouwmeester was aanvaller van Feijenoord in tijden dat Ajax nog wel eens werd verslagen met 9-4. Frans Bouwmeester had een belangrijk aandeel in deze wedstrijd. Dit was toen de 25e overwinning van Feijenoord op Ajax in 53 officiële wedstrijden en werd behaald op 29 november 1964 in een legendarische wedstrijd.

Jeugdspeler Hans Venneker had nog maar net zijn debuut gemaakt in het eerste elftal van Feyenoord of hij mocht in de basis starten tegen Ajax. Venneker scoorde op deze zondagmiddag maar liefst vijf keer en in totaal wist Feyenoord negen keer het net te vinden, waaronder twee maal door Bouwmeester. Ondanks dat het publiek “10,10,10” scandeerde, was het Feijenoord (helaas) niet gegeven om de dubbele cijfers op het bord te krijgen. Dit zou met de oude scoreborden van toen technisch ook niet gekund hebben..

Twee maal informeerde topclub Barcelona tevergeefs naar de diensten van Bouwmeester. Het had hem een vermogen opgeleverd maar hij had het het echter veel te veel naar zijn zin bij Feijenoord. Ook mocht hij niet van zijn moeder, die de Spanjaarden in onvervalst ‘Brabants’ af poeierde: “Onze Frans blijft in Breda. Hou doe..!”

Wat velen waarschijnlijk niet meer zullen weten is de volgende opzienbarende gebeurtenis: in 1965 werd Bouwmeester bij het op stap gaan tijdens de kermis in Breda in een vechtpartij neergestoken. Het leverde hem een ernstige steekwond aan zijn slaap op. Een spoedoperatie in het ziekenhuis was nodig om hem weer op de spreekwoordelijke (vooral linker)been te krijgen.

Na zes jaar trouwe dienst in Rotterdam keerde Bouwmeester echter terug naar zijn oude club NAC. Daar speelde hij nog drie seizoenen, van 1966/1967 tot 1968/1969. In 1969 vond Frans het genoeg en besloot een einde te maken aan een mooie loopbaan in het betaalde voetbal.

Van 1959 tot 1968 maakte Bouwmeester deel uit van het Nederlands voetbalelftal. Hij maakte zijn debuut tijdens een met 7-0 verloren partij tegen West-Duitsland op 21 oktober 1959. In totaal speelde Frans Bouwmeester vijf internationale wedstrijden.

Na zijn carrière als voetballer werd Bouwmeester, naar goed voorbeeld van boezemvriend Piet de Visser, scout bij Willem II van 1992 tot 1994. Daarna werd Frans hoofdscout bij Feyenoord. Sinds medio 2005 was hij scout voor NAC Breda. In 2014 werd Bouweester echter de wacht aangezegd door Technisch Directeur Graeme Rutjes. Hij kon niet overweg met computers, was één van de redenen..

De spelers die scout Frans Bouwmeester naar eigen zeggen (mede) heeft ontdekt zijn Marc Overmars en Earnest Stewart namens Willem II, Shinji Ono en Salomon Kalou voor Feyenoord, Eric Botteghin voor NAC. In 2015 werd Bouwmeester echter doodziek, nierproblemen en kort daarna gevolgd door een herseninfarct. Uiteindelijk was het dochter Sandra die zijn leven redde door haar nier af te staan. Bouwmeester bloeide weer helemaal op: “Nog even en ik voel me weer een jongeman van 25”, liet hij optekenen. Typerend..

(Foto: ANP – Dick Coersen)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *