Onvergetelijke EK-Voetbalverhalen van gastschrijvers
Cyriel Hamstra met deel 2 van een drieluik: “Nou heb ik voor heel Nederland alles vergald”
Een 21-jarige man uit Oss gooide op woensdag 28 oktober 1987 tijdens de beslissende kwalificatiewedstrijd Nederland-Cyprus een met het kruit van 100 strijkers gevulde tennisbal op het veld. Met de harde knal die daarop volgde, legde hij hoogstpersoonlijk een bom onder de deelname van het Nederland Elftal aan het Europees Kampioenschap voetbal van 1988. En hij wist het. Toen de rook begon op te trekken dacht hij: “nou heb ik voor heel Nederland alles vergald”.
Volkswoede
De feestvreugde rondom de kwalificatie van Oranje voor het EK was omgeslagen in een heuse volkswoede. Nadat de projectielgooier ternauwernood was ontsnapt aan een lynchpartij in de Rotterdamse Kuip en was opgepakt, werd hij het mikpunt van alles en iedereen die de voetbalsport en het Nederlands Elftal in het bijzonder een warm hart toedroeg. De woede was zo enorm dat hij en zijn familie zelfs werden bedreigd.
“De bommengooier van Oss” zou uiteindelijk veroordeeld worden tot drie maanden cel en een geldboete van 310.000 gulden. Ook kreeg hij een levenslang stadionverbod. De boete werd later trouwens deels omgezet in een taakstraf bij voetbalclub Top Oss. Opmerkelijk is dat de Cypriotische keeper Charitou, die licht gewond raakte door de ontplofte tennisbal, tijdens de rechtzaak een telegram naar de rechtbank heeft gestuurd om de rechter te verzoeken de man niet al te zwaar te straffen.
Het lot van Oranje
Na acht magere jaren voor de Hollandse leeuw zonder deelname aan een eindtoernooi was er een nieuwe generatie nationale topvoetballers opgestaan. Waaronder Ruud Gullit, Marco van Basten, Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Hans van Breukelen. Zij zouden onder leiding van Rinus Michels voor goud gaan in West Duitsland. En door een ‘onverlaat’ uit Oss dreigde ineens uitsluiting voor dat EK. Dit was niet te bevatten. De nationale en internationale media doken er bovenop. Op welke manier zou Nederland gestraft gaan worden? Het lot van Oranje lag volledig in handen van de hoge heren van de UEFA.
Uitspraak
De uitspraak kwam na enkele dagen vanuit het UEFA-hoofdkwartier in Zwitserland. Het werd geen directe uitsluiting voor het Nederlands Elftal. De 8-0 overwinning op Cyprus werd omgezet in een reglementaire nederlaag voor Oranje: 0-3. Opluchting. Ja, enerzijds wel. We mochten meedoen in West-Duitsland. Maar dan moest het laatste duel van de voorronde nog wel gewonnen worden van de Grieken. De blijdschap in Griekenland over de uitspraak was wel begrijpelijk. Griekenland stond tweede in de groep en kon zich bij winst in de laatste thuiswedstrijd alsnog voor het EK plaatsen. Ten koste van het Nederlands Elftal. De onzekerheid voor Nederland was dus nog niet voorbij…
Lees ook deel één en drie: “Een Onvergetelijk avondje Kuip” en “Van Oranjekaters naar Oranjekoorts”
Andere Tijden Sport maakte een boeiende reportage over het Onvergetelijke bom-incident in 1987. Bekijk hieronder de twee delen van de uitzending.
(Foto: ANP – Archief)
Eén reactie
Je ziet aan die kop van die vent dat hij totaal niet spoort. Als je het al in je hoofd krijgt om kruit uit 100 strijkers in een tennisbal te stoppen, klopt er al iets niet in je bolletje. Als je dan ook nog zover komt dat je hem naar de keeper van de tegenpartij gooit, dan ben je eigenlijk niet meer waardig om aan de maatschappij deel te nemen. Je zou het bijna jammer vinden dat hij niet ter-plekke gelyncht werd.