Danny Hoekman (21 september 1964) was een linksbenige aanvaller die speelde bij Roda, VVV, Den Haag en NEC. Hoekman gold als een groot talent maar dit werd ruwweg gestuit.
Hoekman was door zijn rapheid en zijn verfijnd linkerbeen een groot talent. Door een slepende knie-blessure was Danny echter anderhalf jaar uit de roulatie en werd nooit meer echt ‘de oude’. Deze blessure liep hij op na een overtreding van doelman Van Ede van Utrecht. Een slepende civielrechtelijke procedure tegen Van Ede volgde en uiteindelijk oordeelde de rechter dat Hoekman recht had op 12 miljoen euro aan schadevergoeding.
Hoekman kwam al sinds zijn vijfde levensjaar in het Goffertstadion van de Nijmeegse club N.E.C. Hij begon met voetballen in de jeugd bij VV NDT, daarna VV SJN en SCE (alle uit Nijmegen). In 1981 kwam hij terecht in de jeugdopleiding van N.E.C. en in 1983 debuteerde Hoekman als (snelle) linksbuiten.
Nadat Hoekman van 1983-1986 speelde voor N.E.C., verkaste hij in 1986 naar het zuiden om bij Roda JC te gaan spelen. Hij zou hier twee seizoenen spelen. Vooral opvallend in deze periode was zijn schorsing en het feit dat hem tijdelijk de toegang tot het speelveldencomplex was ontzegd. Dit omdat hij een klap had uitgedeeld aan manager Hans Coerver.
Dit zou Hoekman een paar jaar later nog eens over komen, maar dan in wedstrijdverband en inmiddels spelend voor VVV. Nadat Hoekman Feyenoord-verdediger Sjaak Troost alle hoeken van het veld had laten zien, treiterde hij hem zo dat Hoekman hem een rechtse directe gaf. Hij kreeg hiervoor van de KNVB een schorsing.
Nagenoeg een jaar na zijn debuut legde hij een riante contractaanbieding van de toenmalige Engelse topclub West Ham United naast zich neer. Vanaf zijn eerste transfer in 1986 naar Roda JC speelt Hoekman bij achtereenvolgens VVV, FC Den Haag, Manchester City, Southampton FC, ADO Den Haag en sloot af bij N.E.C. Daar kreeg hij in 2000 een plek in het elftal van de Eeuw. Ook kwam hij diverse keren uit voor Jong Oranje en het Nederlands Olympisch elftal.
15 april 1987. Misschien wel de meest geruchtmakende zaak in het Nederlandse voetbal. Keeper Jan-Willem van Ede kwam ver buiten zijn strafschopgebied uit en haalde Roda-aanvaller Danny Hoekman neer. Een aanslag met desastreuze gevolgen: Alles in de knie van Danny Hoekman was kapot. De arbiter liet na om de doelman van FC Utrecht uit het veld te sturen. Hoekman begon in 1989 een civiele procedure. Na veertien jaar procederen werd de aanvaller in het gelijk gesteld.
Voordat het gebeurde, liep alles op rolletjes voor Hoekman. Hij was geselecteerd voor het olympisch elftal en had in Jong Oranje gespeeld met mensen als Gerald Vanenburg en Marco van Basten. Er werd in de kranten zelfs al geschreven dat hij tegen het Nederlands elftal aanhing.
Hoekman zijn revalidatie duurde zo’n anderhalf jaar, maar hij kwam sterk terug. Hij maakte alsnog een transfer naar Engeland, waar hij speelde voor Manchester City en Southampton. Maar hij werd nooit meer die onbevangen aanvaller die hij ooit was, dat lukte na de doodschop op zijn knie gewoonweg niet meer.`
Hoekman kwam verder uit voor ADO Den Haag en sloot af bij N.E.C. Daar werd hij in 2000 verkozen in het elftal van de Eeuw.
Van 2005 tot 2006 was Hoekman de trainer van de Finse voetbalclub FC Hämeenlinna. Hij was ook werkzaam als trainer bij N.E.C. (in de jeugd), TOP Oss, Al-Jazira Club (Abu Dhabi), Al Nasr (Qatar) en Bonner SC (Duitsland) en Al-Ahli SC in Saoedi-Arabië. In januari 2010 werd hij trainer bij Racing Mechelen in België. Van december 2010 tot september 2011 trainde hij Al-Mesaimeer Sports Club uit Qatar. Daarna werd hij internationaal scout en ging in rojales, Spanje wonen.
Naast zijn eerdere werkzaamheden voor ‘Eredivisie live’ en voetbalcoach is Hoekman ook ambassadeur van de Johan Cruyff Foundation en treedt hij als ervaringsdeskundige op bij forums en lezingen. Hoekman investeert en doet daarnaast aan beleggingen in vastgoed.
(Foto: Delpher)