We kennen hem vooral als verdedigende middenvelder van Veendam, SC Heerenveen en NEC. Nu runt Arek Radomski (rechts op de foto) samen met oud NEC-spits Andrzej Niedzielan (links) een voetbalschool in Krakov. Zijn missie? Jonge voetballers helpen om hun dromen waar te maken en alles uit hun mogelijkheden te halen, iets wat hij naar eigen zeggen niet gedaan heeft. We spraken met de Pool, die ooit graag als trainer wil terugkeren in Nederland.
De voetbalschool van Radomski en Niedzielan telt zeventig spelers in de leeftijd van 8 – 18 jaar. Het gaat goed met de academie, vertelt de voormalige middenvelder: “We huren nu velden van de overheid, maar we zijn met investeerders in gesprek voor een eigen complex met veld en kleedkamers. Een eigen kantine erbij zou ook fantastisch zijn, maar zover is het nog niet.”
“Wrzesniak de nieuwe Lewandowski? Zou zomaar kunnen”
Radomski staat dagelijks op het veld met zijn jeugdige talenten. Hij is gedreven als hij over zijn pupillen praat. “Ik heb niet het maximale uit mijn mogelijkheden gehaald, ik wil die fout niet laten maken door die jonge jongens. Heb je dromen? Ga ervoor, haal alles eruit! Dat proberen we ze bij te brengen. Trainen op goede en zwakke punten: fysiek, trap, duelkracht, timing. Maar leef er ook voor. Ga op tijd naar bed, let op je eten, zorg voor een goede balans en een fit lichaam.”
Of zijn voetbalschool al een nieuwe Lewandowski heeft voortgebracht? Radomski grinnikt: “Jazeker, dat zou zomaar Jakub Wrzesniak kunnen zijn, die tekende in 2015 een contract bij SC Heerenveen. Echt een goede spits. Helaas heeft hij door een zware knieblessure veel tijd verloren.”
“Heimwee in Veendam? Niet echt, ik wilde gewoon slagen”
Nederland leert Arek Radomski kennen als hij in 1994 op 17-jarige leeftijd – getooid met staart – een contract tekent bij BV Veendam. Hij komt toevalligerwijs terecht in de Veenkoloniën. Veendam heeft een stedenband met zijn geboorteplaats Gniezno en Veendammer bakker Eildert Kielman bezoekt de stad regelmatig met een aantal collega’s. Als Kielman te horen krijgt dat er een jong talent speelt, ene Arek Radomski, tipt hij Henk Nienhuis. Van het een komt het ander. Radomski tekent na een succesvolle stage een contract in Veendam en gaat wonen bij de familie Kielman. Radomski: “De familie Kielman was als een tweede familie voor me, ik hielp ook weleens mee in de bakkerij. Veendam was een grote kans voor mij. Al mijn leeftijdgenoten wilden naar het buitenland. Ik had nog nooit van de stad gehoord, maar wilde er dolgraag voetballen. Ik wilde per sé profvoetballer worden. Heimwee? Niet echt. Ik wilde gewoon slagen, ik moest het doen, klaar.”
Het ambitieuze talent maakt zijn debuut in september 1994 in de met 0-1 gewonnen uitwedstrijd tegen Cambuur. Hij wordt opgesteld ten faveure van Lee Payne die op dat moment in een vormcrisis zit. Radomski maakt indruk en groeit al snel uit tot steunpilaar in de zwart-gele formatie. De Pool voetbalt drie seizoenen aan de Langeleegte, met spelers als Dick Lukkien, Arjan Ebbinge en Joseph Oosting, met wie hij nog steeds contact heeft.
In 1997 tekent Radomski een contract bij SC Heerenveen, waar hij in acht jaar meer dan tweehonderd competitiewedstrijden speelt. Hij ontpopt zich tot onmisbare schakel op het middenveld. De Friezen claimen een vaste plek in de subtop en worden tijdens het seizoen 1999/00 zelfs tweede, een record. In de Champions League komt de ploeg van Foppe de Haan terecht in een poule met Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus. De Friezen worden laatste in de poule met vier punten uit zes wedstrijden.
“Bij SC Heerenveen heb ik zowel privé als sportief mijn mooiste periode gekend”, blikt Radomski terug. “Mijn kinderen zijn in die periode geboren en we beleefden veel sportieve successen met mooi voetbal. Ik heb veel geleerd van Foppe de Haan. Die was continu met mij bezig. Hij zei altijd dat ik meer moest doen na de training. Jongens als Ruud van Nistelrooij en Klaas Jan Huntelaar deden altijd extra training, ik vond dat niet nodig. Dan zei ik dat ik moe was ofzo. Eerst dacht ik dat hij het persoonlijk op mij had gemunt, later besefte ik pas dat hij me echt beter wilde maken.”
“Ik was te bescheiden als voetballer”
Een stap naar de top volgt niet voor Radomski, tot zijn eigen teleurstelling. “Ik weet dat er interesse was van PSV, maar echt concreet is dat nooit geworden. Ik had misschien egoïstischer moeten zijn. Ik dacht verdedigend en speelde altijd in het dienst van het team, zodat anderen beter konden voetballen. Ik was misschien wat te bescheiden, moest misschien wat vaker voor eigen eer gaan. Maar goed, dat zat niet in mijn karakter, zo was ik nu eenmaal.”
Na SC Heerenveen voetbalt Radomski drie jaar in Oostenrijk, bij Austria Wien. Hij pakt onder Frenk Schinkels (“een fantastische trainer”) eenmaal het landskampioenschap en tweemaal de beker. Van 2008 tot 2010 speelt hij bij NEC, waar hij vaak geblesseerd is. In 2012 sluit hij zijn carrière af in zijn vaderland, bij Cracovia Kraków.
“Een WK spelen, daar droom je van als klein jongetje”
In juni 2006 beleeft Radomski , hij is dan 28 jaar, iets wat voor weinig voetballers is weggelegd. Hij mag met zijn land deelnemen aan het grootste en meest prestigieuze voetbaltoernooi ter wereld, het Wereldkampioenschap Voetbal in Duitsland. De middenvelder is basisspeler in de groepswedstrijden tegen Duitsland, Ecuador en Costa Rica. Polen, dat getraind wordt door Leo Beenhakker, bereikt de tweede ronde niet, maar wordt wel verdienstelijk derde in de poule. “Champions League met Heerenveen was fantastisch hoor, maar uitkomen voor je eigen land op het grootste voetbaltoernooi dat er is, dat is echt onbeschrijflijk. Hier droom je van als klein jongetje. Dit is ook wat we de jongens op de academie willen bijbrengen. Denk er niet te makkelijk over, leef er voor en haal alles uit wat er inzit. Droom je ervan om op een WK te spelen? Ga ervoor!”
Ambities
Radomski is een gepassioneerde trainer geworden. “Ik vind het heerlijk om met die jongens te werken en ze beter te zien worden. Wat dat betreft ben ik een echte opleider en heb ik mijn plek gevonden met deze voetbalschool”, vertelt de dertigvoudig international, die ooit dolgraag naar Nederland wil terugkeren. “Nederland is een fantastisch land, alles is goed geregeld, de mensen lachen meer dan in Polen. Als ik er ooit trainer kan worden, dan is dat een droom die uitkomt.”
Eén reactie
Arek, jammer dat je er niet alles hebt uitgehaald wat er in zat, maar ik snap dat als iets gemakkelijk gaat je geen ekstra inspanning hoeft te doen om beter te worden.
men noemde mij toen ik 13-14 jaar was ook een talent, maar ook ik dacht ja maar als ik zonder veel training al goed ben waarom zou ik dan die ekstra inspanning doen om nog beter te worden, ik vond het ook wel goed.
nu achteraf jammer, omdat ik veel beter had gekund, maar daar heb ik nu niets meer aan.
dat is echt een grote uitdaging om dat bij jonge talenten toch duidelijk te maken, kijk maar naar johan cruyff die altijd 100 procent motivatie had en elke wedstrijd 100 procent inzet toonde.
Ik kom nog zeker weer kijken en wens jullie beide daar heel veel succes bij. Henk