Anthony Lurling (22 april 1977) is een voormalige aanvaller die vooral in ‘zijn’ Brabant veel doelpunten scoorde. De Brabander is voor de één een cultheld, voor de ander een matennaaier pur sang.
Op zeventienjarige leeftijd maakte Lurling zijn debuut voor FC Den Bosch waarna hij samen met Ruud van Nistelrooy het aanvalskoppel van de Bosschenaren vormde. Hierin was ‘Van the Man’ vaak de aangever en ‘Teun’ zorgde voor de doelpunten. Lurling is all-time topscorer bij de club waar hij debuteerde en in 2016 afscheid nam van het betaalde voetbal. In het seizoen 1998/99 werd hij kampioen van de Eerste Divisie en verdiende hij een transfer naar SC Heerenveen.
In de periode bij de Superfriezen werd Lurling steeds vaker onderwerp van gesprek. Bijna alle Nederlandse stadions keerden zich tegen de Bosschenaar omdat zij vonden dat hij veel toneel speelde en hierdoor zijn voetbal-collega’s geregeld een gele en/of een rode kaart aansmeerde. Zijn ongekende mate van impopulariteit deerde hem naar eigen zeggen weinig. Ook van het feit dat FC Groningen-fans een naaimachine in zijn tuin zette en hem de titel ‘Matennaaier van het jaar’ gaven werd Anthony ‘Zeurling’ niet heel veel anders. Sterker nog, Lurling draaide goede seizoenen in Friesland.
Feyenoord wist zijn talent op waarde te schatten en haalde hem naar de Kuip. Toch kon de aanvaller niet aarden in Rotterdam. Al voordat hij naar Feyenoord zou komen, kreeg hij Het Legioen tegen zich toen hij toenmalig Feyenoord-speler Bonaventura Kalou een kaart aannaaide. Met het Legioen kwam het nooit meer goed. Voetballend lukte het niet en daarnaast miste hij zijn geboortestad Den Bosch.
Na zijn vertrek bij Feyenoord in 2004 was de teneur elk seizoen hetzelfde als Lurling tegen zijn oude club speelde. Liedjes over het vermeende beroep van zijn moeder, de urn van zijn opa die Lurling op zijn nachtskastje zou hebben staan en dergelijke teksten van hoogstaand niveau kwamen telkens weer terug. Nadat Lurling ooit eens opgepakt was voor een handgemeen bij Snackbar Kees Kroket hing er een paar weken later een spandoek in de Kuip: ‘Kees Kroket groet Lurling’.
Nadat hij na twee seizoenen bij Feyenoord uit de gratie raakte verkaste hij op huurbasis naar NAC Breda. Na een korte periode op huurbasis in Breda speelde hij nog bij FC Köln en RKC Waalwijk waarna hij vol goede moed terugkeerde in Breda.
Bij de ‘Parel van het Zuiden’ tekende de aanvaller een contract voor twee seizoenen, maar bleef hij uiteindelijk 6,5 jaar. Teun werd een vaste waarde in het elftal en miste vrijwel geen wedstrijd. Anthony Lurling en NAC, een lang en gelukkig huwelijk leek het. Toch keerde Lurling in de winter van 2014 terug bij SC Heerenveen. Een meningsverschil met NAC-trainer Nebojsa Gudelj was de aanleiding van zijn vertrek.
In zijn tweede Friese periode speelde Lurling erg weinig. 15 jaar na zijn vertrek uit zijn geboortestad keerde ‘de Messi van Breda’ terug bij FC Den Bosch. Wennen was dat wel, na Ajax-uit en Feyenoord-uit moest de inmiddels 37-jarige routinier zijn wedstrijden afwerken in Oss en Emmen. In het tweede seizoen bij zijn oude liefde kwam hij door aanhoudend blessureleed niet in actie. In de laatste thuiswedstrijd van het seizoen nam hij op zijn 39ste verjaardag afscheid van het betaalde voetbal.
Tegenwoordig speelt Anthony Lurling zijn wedstrijden in de derde klasse C in het shirt van FC Engelen. Hij speelt hier vanaf het middenveld. Ook is hij trainer van FC Engelen onder-19 en tevens spitsentrainer van FC Den Bosch.
(Foto: FC Den Bosch)